Putovanja
21

Šest mjeseci nakon ZOI 2014.: Soči postao grad duhova

Klix.ba
Fotograf Alexander Belenskiy vratio se u Soči, mjesto gdje su prije šest mjeseci održane Zimske olimpijske igre 2014. Mjesto u kojem je bilo hiljade ljudi, sada je postalo grad duhova.

Olimpijskim selom Rosa Khutor sada odjekuje samo zvuk vjetra. Sve je napušteno i beživotno kako to obično bude u mjestima u kojima su se održale Olimpijske igre. Milioni američkih dolara budu uloženi u gradnju olimpijskih sela, građevina i ugostiteljskih objekata koji, nakon što gosti odu, ostanu prazni. Postoje izuzeci, ali većinom ova mjesta nemaju podršku atleta i zajednice nakon što se događaj završi.

Ono što rusko selo u Sočiju razlikuje od ostalih olimpijskih naselja je to što zgrade u njemu nisu nikada do kraja završene na što su se mnogi žalili tokom boravka u njima.

No, ono zbog čega posjetitelje uhvati tuga jeste da su arhitekte dale sve od sebe da ovo naselje izgleda fantastično. Riječ o spoju stila ruske imperije i američkog post-modernizma. Posebna pažnja je posvećena detaljima koji su sada nažalost zaboravljeni.