Bacite mapu i lutajte
1

FOTO / Šest gradova u kojima se želite izgubiti

Sarajevo-x.com
Venezia
Skrenuti u pogrešnom pravcu u nepoznatom gradu i nije tako loše. Naime, BBC piše da je to najbolji način da se otkriju sve tajne tog mjesta, osjeti prava atmosfera i upozna lokalno stanovništvo.

Naravno, postoji dobar i loš način da se izgubite, a najbolje je to uraditi namjerno s pretek slobodnog vremena i planom za povratak. Neki gradovi naprosto mame da zaronite u njihove najskrivenije kutke i izgubite se, a BBC preporučuje šest gradova u kojima je poželjno da ostavite na stranu vašu mapu i zalutate!

Venezia

Od ovog kulturno-historijskog dragulja na sjeveru Italije će vam se zavrtjeti u glavi. Prvo što ćete uočiti su nepregledni identični kanali i mostovi s kojih se skreće u slijepe ulice. No, isplati se izgubiti u Veneziji jer će vas zapanjiti sa svojom bajkovitom ljepotom. Savjet: Ako nikako ne možete izaći na pravi put BBC savjetuje da obratite pažnju na znakove i strelice uklesane u zgrade koje će vas, ukoliko ih pratite, odvesti do prepoznatljivih znamenitosti kao što su Most uzdisaja ili Galeria L'Accademia.

Varanasi

Da stotinu puta prođete ulicama ovog indijskog grada, svaki put ćete naći način da se izgubite. No, nemojte žaliti jer ćete u gradskom lavirintu otkriti hramove, neodoljive prodavnice i rasprodaje kvalitetne svile. Savjet: Ne brinite! Bezbroj vozača rikše će biti i više nego sretni da vas vrate kući za cijenu koja ja prihvatljiva svakom budžetu.

London

Većina turista koji posjete prijestolnicu Engleske, grad i njegove znamenitosti obilaze na način da od jednog do drugog mjesta idu metroom. Učinkovito da, ali nimalo romantično. Pokušajte odlutati i bit ćete nagrađeni velikim trgovima, skrivenim dvorištima i jedinstvenim buticima. Savjet: Kako biste izašli na pravi put jednostavno potražite prepoznatljivi znak londonske podzemne željeznice.

Tokyo

Zbunjujući ritam i treperenje miliona neonskih svjetala bi vam moglo prouzrokovati glavobolju. Prepustite se dezorijantiranosti i skrenite s puta kako biste otkrili ljepotu skromne i nesavršene strane ovog grada. Savjet: Kao i London, Tokyo ima savršeno organiziran javni prijevoz. Ako vam je dosta lutanja samo uskočite u gradski voz.

Istanbul

Postoje barem dvije dobre stvari skretanja iz središta turskog dragulja na Bosforu. Jedna je da će hotele i naporne trgovce ćilimima zamijeniti lokalne trgovine čajem, parkovi i predivne kuće. Druga je da će vas okolna uzvišenja nagraditi zadivljujućim pogledom na Bosfor i slatkim umorom. Savjet: Ako se želite vratiti u turističku zonu, zaustavite se kod jednog od mnogobrojnih uličnih prodavača čaja i pitajte ga da vas uputi u Plavu (Sultananhmet) džamiju.

Canberra

Sa svojim kružnim tokovima, glavni grad Australije redovno "postavlja" zamke svojim posjetiocima. No, postoje bolji načini da se ovdje izgubite. Maknite se iz centra grada i krenite u predgrađe jer tu ćete osjetiti puls grada, vidjeti kako žive njegovi stanovnici i dobro se najesti. Savjet: Živio GPS! Ili se jednostavno poslužite tradicionalnom australskom metodom i jednostavno pitajte za smjernice.