Putovanja
11

Sedam novih "urbanih čuda" svijeta

Klix.ba
Sedam gradova svijeta dobilo je titulu novih urbanih čuda.
Bejrut (Foto: EPA)
Bejrut (Foto: EPA)

Bejrut, Doha, Durban, Havana, Kuala Lumpur, La Paz i Vigan mogu se pohvaliti novom titulom koju su osvojili zahvaljujući glasovima više od 100 miliona ljudi na takmičenju New Seven Wonders of the World.

Ovih sedam gradova ispunilo je uslove po kojima "najbolje predstavljaju dostignuća i težnje naše globalne urbane civilizacije", navedeno je na stranici New7Wonders.

Globalnu konkurenciju činilo je više od 1.200 kandidata iz 220 zemalja svijeta. Lista je potom smanjena na 77, a onda je panel eksperata, predvođen bivšim UNESCO-ovim generalnim direktorom Federicom Mayorom, broj sveo na 28.

Doha (Foto: EPA)
Doha (Foto: EPA)

Najboljih sedam izabrali su glasači iz svih dijelova svijeta. U užem izboru našli su se i Istanbul, London, St. Petersburg, Seul, Rejkjavik i Chicago, ali nisu uspjeli proći dalje.

Zanimljivo je da se nijedno od novih urbanih čuda ne nalazi u Evropi i SAD-u.

Durban (Foto: EPA)
Durban (Foto: EPA)

Bejrut

Glavni grad Libana više puta je obnavljan nakon nemira. Njegova arhitektura je zapanjujuća mješavina modernog, osmanskog i francuskog kolonijalnog načina građenja.

Doha

Glavni grad Katara dobio je na značaju nakon ekspanzije rezervi prirodnog gasa. Njegovo bogatstvo gasom i naftom pomoglo je zemlji da postane jedna od najbogatijih na svijetu, a Dohi da postane jedan od najljepših gradova svijeta.

Durban

Obalni grad u Južnoj Africi jedna je od najprometnijih luka na ovom kontinentu, ali je ipak poznatiji po nevjerovatnim plažama i surfanju.

Havana (Foto: EPA)
Havana (Foto: EPA)

Havana

Ovaj stoljećima star grad obojen je u razne boje. Njegov historijski centar nalazi se na listi UNESCO-ve svjetske baštine i to s dobrim razlogom.

Kuala Lumpur (Foto: EPA)
Kuala Lumpur (Foto: EPA)

Kuala Lumpur

Kulturni centar Malezije poznat je po svojim tornjevima blizancima kompanije Petronas, najvišim tornjevima blizancima na svijetu.

La Paz (Foto: EPA)
La Paz (Foto: EPA)

La Paz

Smješten na vrhu Anda, La Paz se prostire na 3.650 metara nadmorske visine. Predstavlja "najviši glavni grad na svijetu".

Vigan
Vigan

Vigan

Jedan od poznatih historijskih gradova na Filipinima poznat je po svojim kaldrmisanim ulicama i jedinstvenoj arhitekturi. Također je na listi Svjetske kulturne baštine.