Bez sukoba
6

Savjeti za nezaboravno putovanje s prijateljima koji imaju različite budžete

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Putovanje s prijateljima izvrstan je način za bijeg od svakodnevnog stresa, uspostavljanje dubokih veza i stvaranje uspomena koje će trajati cijeli život. No nekada grupna putovanja mogu uzrokovati sukobe, posebno ako prijatelji ne nose istu količinu novca sa sobom.

Da novac ne bi bio problem koji će uništiti dobru zabavu na putovanju, Huffpost je prikupio savjete najpoznatijih putničkih blogera.

Jedna od blogerica Collette Stohler kaže kako je, kada je riječ o putovanju s prijateljima, komunikacija ključna. Prije polaska na put porazgovarajte o svojim budžetima, ciljevima i idejama za putovanje.

Prijatelji bi trebali biti otvoreni o onome što mogu priuštiti na putovanju, poput smještaja, hrane, putovanja i turističkih tura.

Dogovorite se koji su vam prioriteti, to jeste koje turističke aktivnosti želite raditi. Na taj način možete se, prije nego li krenete na put, raspitati o najpovoljnijim opcijama i isplanirati aktivnosti koje su jeftine ili potpuno besplatne. Na primjer, ako želite obići grad, uradite to bez turističkog vodiča. Vozite se javnim prijevozom ili pješačite, umjesto da koristite taksi.

Osim toga, kada idete s prijateljima na putovanje, morate znati da se ponekad možete odvojiti od grupe. Koliko god volite svoje prijatelje, biti zajedno s njima 24/7 može izazvati sukobe.

Također, mnogo je manje stresno kazati da ne želite ići negdje ukoliko se to kosi s vašim budžetom. Osim toga, povremno je dobro da sami istražujete stvari. Kada planirate kako ćete provesti dan, ostavite malo slobodnog vremena kako bi svako mogao posebno raditi stvari. Bilo da se kupate u bazenu, idete u kupovinu ili na piće.

Nemojte sebi zadavati previše obaveza. Puno stvari u rasporedu može izazvati bespotreban stres i cijelo će vam putovanje projuriti ispred nosa pa se nećete uspjeti ni odmoriti.

Vodite računa o potrošnji. Koristite aplikacije u koje ćete unijeti koliko ste novca potrošili i koliko vam je još novca ostalo. Ovo će vam dobro doći ukoliko s prijateljima dijelite sve troškove.

Kada govorimo o obrocima, također je bolje da jedete odvojeno. Prijatelji koji imaju više novca vjerovatno će htjeti jesti u restoranima, a oni koji žele uštedjeti novac vjerovatno će kuhati.

Osim toga, ne morate čak ni imati isti smještaj. Ljudi koji imaju veći budžet mogu sebi osigurati luksuzniji smještaj, a oni koji nemaju, mogu sebi unajmiti sobu u hostelu.