Kolone duge 180 kilometara
8

Sao Paulo, grad sa najvećim saobraćajnim gužvama na svijetu

Klix.ba
Kada se sljedeći put požalite zbog gužve u saobraćaju, sjetite se vozača u Sao Paulu, najvećem gradu u Brazilu. Naime, Sao Paulo ima najveće probleme sa gužvama u saobraćaju na svijetu.

Svakog petka u večernjim satima počinje noćna mora za sve putnike u ovom gradu.

Prema izvještajima lokalnih saobraćajnih inžinjera, kolone automobila na ulazu u grad i izlazu iz njega budu u prosjeku duge ukupno 180 kilometara, a nekada čak i po 295 kilometara. Ulazak u grad može trajati i po nekoliko sati.

"Izgleda kao more. More automobila. Dugo sam sa porodicom živjela na jugu Sao Paula, a radila sam na drugoj strani grada. Kada sam se udala, odlučila sam da se preselim na sjever kako bih bila bliže uredu, jer je putovanje zaista pakleno. Međutim, nakon što mi se rodio sin odlučila sam ponovo pokrenuti porodični posao, koji se nalazi u mom starom susjedstvu. Zbog toga ponovo moram prolaziti kroz sve ovo. Svi smo postali robovi saobraćaja i moramo život planirati razmišljajući o tome", rekla je Fabiana Crespo.

Za nju putovanje traje oko dva sata u jednom pravcu.

Saobraćajne gužve su postale veliki problem u ovom gradu u kojem živi 11 miliona ljudi. Lokalne radiostanice veliki dio vremena odvajaju na informisanje vozača o svemu što se dešava na putevima.

Jedna radiostanica je čak i namijenjena samo za izvještavanje o stanju na putevima. Sul America Traffic Radio je tokom posljednjih sedam godina okupio veliki broj slušatelja, koji također služe i kao reporteri, jer se javljaju u program i obavještavaju vozače o alternativnim putevima na kojima gužve nisu velike. Tokom najvećih gužvi radiostanica u zrak šalje i svoj helikopter kako bi lakše nadgledali situaciju.

Brazilska automobilska industrija u posljednjih desetak godina obara sve rekorde po proizvodnji i prodaji automobila jer su se prihodi miliona Brazilaca povećali zahvaljujući ekonomskom napretku. Zbog lošeg javnog prijevoza većina ljudi se odlučuje na kupovinu automobila. Automobil također predstavlja i konačan dokaz da neko pripada srednjoj klasi.

Zbog ogromnih gužvi na ulicama grada, mnogi bogatiji stanovnici Sao Paula se odlučuju na iznajmljivanje helikoptera, prenosi BBC.

Jorge Bittar, vlasnik kompanije Helimart Air Taxi, kaže da njegova kompanija bilježi rast poslovanja od deset posto svake godine i da njegovih 16 helikoptera rijetko dugo stoje prizemljeni.