Nova atrakcija
170

Samo za najhrabrije: Novi Zeland ima prvu "ljudsku praćku" na svijetu

Klix.ba
Novi Zeland, svjetski centar avanturističkog turizma, dodao je svojoj ponudi novu dozu "ludila" za ljubitelje adrenalina. Zemlja hobita i padobranstva sada je dobila i "ljudsku praćku".

Nevisova dolina kod Queenstowna, dom prvog komercijalnog bungee skoka na svijetu, ljubiteljima adrenalina nudi Nevis katapult. Praćka je idealna za osobe kojima bungee jumping nije dovoljno uzbudljiv.

Za razliku od bungee jumpinga, koji podrazumijeva slobodan pad i odskok, praćka vas katapultira ravno u jednom smjeru, prije nego što vas spusti.

Prema AJ Hackett Bungy, kompaniji koja je napravila Nevis katapult, praćka dostiže brzinu od skoro 100 km/h u samo 1,5 sekundi. Ovo iskustvo traje tri ili četiri minute, ovisno o brzini.

Kompanija osigurava prijevoz do udaljene Nevisove doline, gdje se katapult nalazi, a da biste doživjeli ovo nevjerovatno iskustvo morate imati najmanje 13 godina i težiti minimalno 27 kilograma. Za skok ćete platiti 172 američka dolara, a prije toga je potrebno popuniti upitnik i dati određene informacije o svom zdravstvenom stanju.