{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samarkand oduševljava svojom ljepotom i bogatom historijom

Klix.ba
13.4.2015. u 16:31
28
14
Samarkand oduševljava svojom ljepotom i bogatom historijom
28
Samarkand je treći po veličini grad Uzbekistana i najpoznatiji po svojoj dugoj i bogatoj historiji.
Samarkand, najpoznatiji kao grad u središtu "Puta svile", između Kine i Zapada, smješten je u dolini rijeke Zarafshan, a osvajali su ga Aleksandar Veliki, Arapi, Džingis Kan, Timur Veliki, Uzbeci, Rusi...

Stoga je ovaj grad savršen spoj različitih kultura. Njegova ljepota očarava sve posjetioce, a brojnim umjetnicima bio je i ostao inspiracija.

U prošlosti su ga nazivali raznim imenima: "Rim na Istoku", "Ljepota ovosvjetskih zemalja", "Biser u istočnom muslimanskom svijetu"...

Svaka od civilizacija koja ga je zauzimala ostavljala je svoj pečat, no procvat je doživio tokom vladavine Timura Velikog postavši središte islamske kulture i nauke.

Iz tog perioda su brojne građevine zbog kojih je Samarkand upisan na UNESCO-vu Listu svjetske baštine, a među njima se ističu Timurov mauzolej Gur Emir i džamija Bibi Hanum u starom dijelu grada Registan.

Godine 1500. Samarkand osvajaju Uzbeci. Grad je tada počeo rapidno propadati te je u periodu u 1720. do 1770. postao potpuno nenaseljen.

No, nakon što ga osvajaju Rusi 1868. godine u Samarkand se počinje vraćati život, izgrađene su brojne gradske kuće, parkovi i druge institucije.

Samarkand se danas sastoji od starog grada koji datira iz srednjeg vijeka i novog dijela izgrađenog nakon ruskog osvajanja područja u 19. stoljeću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: