Gdje zimuju bh. građani?
0

Sa skijama na Jahorinu ili bijeg u topli Dubai

Sarajevo-x.com
Zimski odmor većina građana Bosne i Hercegovine provela je na skijalištima u našoj zemlji, a neki od njih odlučili su se za toplije krajeve. Samo rijetki su mogli sebi priuštititi odlazak na popularne svjetska odmarališta. Prema predviđanjima stručnjaka, nadolazeća recesija navest će građane da se odreknu luksuznijih stvari, a u prvom redu putovanja i skupe odjeće.

Prema podacima turističke agencije Sirius iz Sarajeva, ove zime građani su najviše putovali u Dubrovnik i Opatiju, ali i u uvijek popularne destinacije Istanbul i Kairo.

"Kada su odlasci na skijanje u pitanju, naši klijenti najviše su putovali na Jahorinu. Ipak, zainteresiranost je smanjena, a pretpostavke su da će ljudi puno manje putovati ove godine, pa se i mi nastojimo preorijentisati i prilagoditi se finansijskim mogućnostima naših klijenata, te uvesti jeftinija putovanja na kraći broj dana", kazali su u ovoj agenciji.

Banjalučani su svoj zimski odmor odlučili provesti na našim olimpijskim planinama Jahorini i Bjelašnici, a neki su izabrali i Zlatibor ili Kopaonik. Od svjetskih destinacija najposjećenijja je Austrija i Slovenija, a oni sa dubokim džepom odlaze u Francusku i Švicarsku.

"Zbog problema oko viza, ipak se većina naših sugrađana odlučuje ostati na našim područjima. S druge strane, ove godine realno je očekivati manji turistički promet, zbog globalne finansijske krize. Pokušat ćemo sa povoljnijim domaćim aranžmanima animirati naše klijente, ali realne procjene možemo raditi tek nakon proljetnog raspusta i odlazaka na ekskurzije", kazao je Mladen Račić, direktor turističke agnecije Kompas Tours iz Banjaluke.

Za zimovanje na nekoj od bh. planina odlučuju se i Mostarci, ali i za popularna skijališta u Austriji i Italiji. Zanimljivo je istaći da ovogodišnji shopping festival, koji će se održati u februaru u Dubaiju, neće proći bez Bosanaca i Hercegovaca. Iz turističke agencije Relax Tours iz Sarajeva ističu da su svi aranžmani davno rasprodati, te da su zabilježili veliku zainteresiranost na odlazak na festival na kojem je sva odjeća poznatih svjetskih marki snižena u pola cijene.

"Osim Dubaija, naši građani putuju u Istanbul i Kairo, dok skijališta većinom posjećuju osobe koje se bave ovim poslom", kažu u Relax Toursu.