Savršen dizajn
0

Rusi planiraju napraviti grad u rudniku za 100.000 ljudi

Sarajevo-x.com
Jedna ruska firma je predstavila planove za izgradnju gigantskog zasvođenog grada u napuštenom rudniku dijamanata u Sibiru, piše portal Dvice.com.

Grad, pod nazivom "Eko-grad 2020", bio bi izgrađen unutar rudnika dijamanata "Mir", koji je drugi po veličini na planeti. Širok je 0,4 kilometra i dubok 518 metara. Toliko je velik da bi usisavanjem zraka bez problema usisao helikopter u letu. Planirano je da grad bude pokriven staklenom kupolom u koju će biti ugrađene solarne ćelije. Time će grad biti zaštićen od vremenskih neprilika, te će crpjeti energiju iz prirode.

Eko-grad će biti izgrađen na više nivoa, s ogromnim gradskim jezgrom. Na glavnom nivou će biti parkovi i površine za rekreaciju, s rezidencijalnim naseljima na terasama oko zidova rudnika. Ispod će biti prostora za farme i šume. Procjenjuje se kako će 100.000 ljudi moći živjeti u Eko-gradu, a arhitekti se nadaju da će pomoći u privlačenju turista u istočni Sibir.

Ipak, početak izgradnje se ne može očekivati barem u skorije vrijeme. Ali zato slično naselje (mnogo manje površine) moglo bi biti savršeno za koloniju u krateru na Mjesecu, ili Marsu.