Egipat
0

Riješena misterija gradnje piramida?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatske piramide i njihova misterija gradnje konačno bi mogle biti otkrivene zahvaljujući tajnom prostoru u samom središtu piramide.

Gradnja egipatskih piramida bila je moguća jedino obrnutom logikom od današnje gradnje, dakle, iznutra prema van. Arhitekt Jean Pierre Houdin na tragu je otkrića koje bi pokazalo kako je Keopsova piramida građena iznutra kroz još uvijek neistražen tunel koji je služio za dopremanje više od dva miliona kamenih blokova težih od dvije tone.

Gradnja piramide na "klasičan" način koristeći vanjske skele trajala bi predugo i bila bi gotovo nemoguća zbog njene kosine koja zahtjeva čvrstu rampu, najvjerojatnije od kamena, i trebala bi za postavljanja posljednjeg kamena na visini od 147 metara biti duga 1,6 kilometara, potvrdio je egiptolog Bob Brier.

Jean Pierre Houdin naslijedio je ideje svoga oca koji je prije desetak godina začeo ideju o gradnji piramide kroz unutrašnji tunel što je opisao u svojoj knjizi "Tajna Velike piramide - kako je čovjekova opsesija riješila najveću egipatsku drevnu misteriju” čiji je suautor Bob Brier. Ukoliko istraživanja potvrde teoriju Houdina, gradnja najveće egipatske piramide mogla bi biti razriješena.

Keopsova piramida, uz Kefrenovu i Mikerenovu najviša je sa svojih 146,6 metara te se vjeruje kako je u gradnji sudjelovalo oko 100.000 ljudi u 20 godina. Dovršena je oko 2.560 godine p.n.e. te se sastoji od 2,3 miliona kamenih blokova visokih između dva i pet metara.