{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Replika Elvisovog Gracelanda otvorena u Danskoj

S
16.4.2011. u 12:40
0
3
Replika Elvisovog Gracelanda otvorena u Danskoj
0
Replika Elvisovog Gracelanda otvorena u Danskoj
Foto: Reuters
Veliki obožavatelj pokojnog Elvisa Presleya izgradio je repliku čuvene kuće kralja rocka u danskom gradu Randersu. Ova replika Gracelanda bit će jedini stalni muzej posvećen čuvenom muzičaru a koji se nalazi van granica Sjedinjenih Američkih Država.
Henrick Knudsen u kuću dvaput veću od originalne unio je skoro 6.000 Elvisovih stvari, od gitara, preko pisama, pa sve do njegove odjeće i sve to će biti dostupno zainteresovanim posjetiocima.

Očekuje se da će ovo mjesto godišnje privući najmanje 50.000 ljudi, a turistički radnici Randersa se nadaju da će ih biti i do 125.000.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Knudsena, kao vjernog Presleyevog fana, u namjeri da sagradi repliku Gracelanda podržala je Elvisova udovica Priscilla, koju je upoznao u januaru 2008. i pričao joj o planiranom projektu. Ona mu je poklonila i fotografiju s potpisom.

"Ispričala mi je da je Elvis bio veoma stidljiv momak i da nije bio nimalo siguran u sebe. Uvjerena je da bi, kad bi imao priliku da ovo danas vidi, bio veoma ponosan jer je bio siguran da ga se već godinu poslije niko neće sjećati", kazao je za BBC Danac.

Radovi na kući počeli su prošlog ljeta, nakon višegodišnjeg planiranja, a projekat je koštao 3,4 miliona eura. Na ceremoniju otvaranja u petak pozvano je 150 osoba, a organizatori se pripremaju za dolazak još najmanje 2.000 njih.

Vrata muzeja otvorena su od subote ujutro, a cijena ulaznice je 12,5 eura.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: