Putovanja
8

Raznolike i inovativne zgrade predstavljaju modernu arhitekturu u Zemlji izlazećeg sunca

Klix.ba
Lista razloga da posjetite Japan je prilično beskrajna, ali jedan od najboljih izgovora da spakujete kofere i uhvatite sljedeći let za Tokio su nevjerojatno raznolike i inovativne zgrade koje predstavljaju modernu arhitekturu u Zemlji izlazećeg sunca.

Na listi koju je sastavila Bored Panda, čini se da nema ograničenja za kreativnost i maštu kada je u pitanju projektiranje zgrada i objekata u Japanu.

Nije bitno da li ste na osami i u šumi ili ste u potpuno urbanom djelu zemlje, zapanjujuće kule koje podsjećaju na kapsule će vas ostaviti bez daha.

Japanci su inače tradicionalno živjeli u kući s vrtom, u skladu s prirodom, a zbog rasta gradova i zajedničkoga stanovanja tek je 20. stoljeće donijelo stambene blokove.

U Japanu je moguće da se iz jedne sobe u drugu ulazi preko vrtova, da se čaj ispija na otvorenom ili u ekskluzivnoj "Kući čaja” sagrađenoj visoko na drvetu. U Japanu tek druga generacija stanovnika živi u zgradama, a manje-više jedna četveročlana porodica raspolaže s trideset kvadratnih metara prostora.