Historijski potez
0

Qatar Airways prva aviokompanija koja leti za Maldive Airbusom A350

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Qatar Airways napravio je historijski potez najavivši prvu avionsku liniju ikada Airbusom A350 za Maldive. Do sada su imali dva leta sa A330, a prvi Airbus A350 bi trebao sletio na ovu destinaciju danas.

"Ponosni smo što smo prva aviokompanija koja će svojim Airbusom A350 letjeti na Maldive. Ovo je jedna od najtraženijih linija i sretni smo što smo unaprijedili naš avion i pružili putnicima veću udobnost i bolju uslugu u jednom od tehnološki najinovativnijih aviona", rekao je izvršni direktor grupe Qatar Airways Akbar Al Baker.

Maldivi su jedan od najegzotičnijih destinacija za miran odmor. Smješteni su u Indijskom okeanu i udaljeni pet sati od Dohe.

Prvu liniju za Maldive Qatar Airways je uspostavio u decembru 2001. godine. Koristili su A330 koji ima 30 mjesta u poslovnoj i 275 u ekonomskoj klasi.

Qatar Airways je i prva aviokompanija koja je Airbusom A350 letjela za SAD i Australiju. Airbus A350 ima 283 mjesta, od čega je 36 u poslovnoj klasi, a 247 u ekonomskoj. Kabine su proširene, pa je putnicima udobnije, dok u poslovnoj klasi imaju i kreveti. Putnici se mogu zabavljati gledajući različite sadržaje na tabletima, te koristiti internet.

Qatar Airways je uspostavio liniju i za Sarajevo, a prvi avion je sletio u utorak. Do kraja ove i tokom sljedeće godine planiraju proširiti linije u Australiji, Tajlandu i Velikoj Britaniji.