Putovanja
0

Putovanja s onu stranu "željezne zavjese"

Sarajevo-x.com
Kada se govori o putovanju po Evropi, uglavnom se misli na zemlje i gradove Zapadne Evrope poput Francuske, Španije i sl. Mnogi odbacuju istočnu Evropu, što zbog neinformisanosti to i zbog loše slike o njoj koja je kružila svijetom više od 50 godina. Ovaj dio Evrope u sebi krije mnoga blaga, a mi ćemo spomenuti samo jedan mali dio.

Budimpešta

Najbolje mjesto sa kojeg možete početi putovanje po Mađarskoj jeste Obuda, na zapadnoj obali Dunava. To je najstariji dio Budimpešte. Tu je osnovan rimski grad Aquincum, oko 89. godine nove ere. Aquincum je od 106. do kraja 4. vijeka bio glavni grad provincije, donje Panonije. Na mjestu današnje Pešte je bio izgrađen grad Contra Aquincum (ili Trans Aquincum). Stanovnici Budimpešte mogu se pohvaliti najvećom zgradom parlamenta u Evropi, prvom podzemnom željeznicom na evropskom kontinentu, najvećom sinagogom u Evropi te s više od sto izvora termalne i mineralne vode na kojima su sačuvana turska kupatila stara 400 godina.

Poljska

Poljska ima poseban značaj zbog izlaza na Baltičko more i svojih susjeda: Njemačke Češke, Slovačke, Ukrajine, Bjelorusije, Litvanije i Rusije. Oni koji vole biciklizam i veslanje, trebali bi posjetiti Varminsko-mazursku provinciju i Veliko Mazury jezero.

Rusija

Rusija je puna fascinantnih malih gradova i odlična je za one koji vole avanture i istraživanje. Nakon štosu restrikcije za putovanja ukinute početkom devedesetih godine, turistička ponuda se počela popravljati i to u vidu odmarališta i prenoćišta. Od zanimljivih destinacija spomenut ćemo samo Ulan Ude, ruski glavni budistički centar. Oni koji putuju u Rusiju trebali bi otići na najstarije jezero na svijetu, Bajkalsko jezero. U Rusiji još uvijek vlada relativno nizak životni standard (osim u Moskvi i Petrogradu), pa takvo putovanje ne spada u red luksuznih.

I naravno, ako ikada budete u mogućnosti putovati Transsibirskom željeznicom, definitivno idite. To već spada pod luksuz, jer košta oko 4500 eura, a putovanje traje 19 dana. To je već luksuz, ali je iskustvo nevjerovatno.