Putovanja
0

Putnici ne vjeruju ženskim pilotima

Klix.ba
Ženskim pilotima manje se vjeruje nego njihovim muškim kolegama, rezultati su anketiranja koje provela turistička online agencija Sunshine.co.uk.

Blizu 51 posto ispitanika kazalo je da manje vjeruje ženi-pilotu dok ih je samo 14 posto reklo kako bi se osjećali sigurnije ukoliko bi žena upravljala avionom. Četvrtina ih je izjavila kako spol njihovog pilota nije bitan, dok ih je devet posto kazalo da nisu sigurni.

Od onih koji su kazali da bi više voljeli da imaju muškog pilota, 32 posto ih je reklo da vjeruju kako su 'muški piloti spretniji', dok 28 posto smatra da je upitna sposobnost ženskih pilota da izdrže pritisak.

Nedostatak ženskih pilota, odnosno strah od nepoznatog, također je naveo jedan od 10 ispitanika.

Prema knjizi o zračnom putovanju Cockpit Confidential, samo pet posto kokpit posade čine žene.

"Svi koji putuju vide da su piloti većinom muškarci i nisam siguran šta obeshrabruje žene da im se pridruže u većem broju. Možda je zbog toga što je to bio dio vojne kulture u kojoj su decenijama dominirali piloti", rekao je Patrick Smith, autor knjige.

Od onih koji su rekli da bi više voljeli vidjeti ženu za avionskim upravljačem, 44 posto ih tvrdi da bi muškarci 'pregorili u krizi', dok ih četvrtina smatra da je muškarce lakše omesti.

"Vidjeti da više od polovine osoba ne bi vjerovalo ženskim pilotama je zaprepašćujuće. Očito je da mnogi putnici imaju stereotipe kojih se moraju riješiti. Pilot postaje poptuno kvalificarn kada dobije licencu i tada su savršeno sposbni za upravljanje avionom i mogu vas sigurno odvesti do vaše željne destinacije, nebitno da li su muškarci ili žene", rekao je Chris Clarkson, menadžer Sunshinea.

U anketi je učestvovalo blizu 2.400 ljudi koji su letjeli prošle godine.