Putovanja
0

Putnici koji budu letjeli u SAD-u neće moći nositi uređaje s praznom baterijom

Klix.ba
Izražen strah da bi nove bombe mogle proći provjere
Izražen strah da bi nove bombe mogle proći provjere
Američki službenici kazali su da neće dozvoliti unošenje elektroničkih uređaja u avione koji lete preko okeana, a koji se ne mogu upaliti, odnosno koji imaju praznu bateriju.

Administracija za sigurnost transporta SAD-a (TSA) objavila je ovu mjeru u nedjelju. To je dio pokušaja agencije da poboljša sigurnost na aerodromima usljed postojanja opasnosti da islamski ekstremisti izvedu napad i raznesu avion.

TSA je objavila kako će službenici osiguranja aerodroma imati pravo tražiti od putnika da upale svoje elektroničke uređaje poput mobilnih telefona, tableta i laptopa. Ukoliko uređaji nemaju energije, odnosno, ukoliko vam je baterija prazna, nećete ih moći unijeti u avion.

TSA nije naglasila koji aerodromi u SAD su uveli ovo pravilo.

"Kao što već putnici znaju, svi elektronički uređaji se skeniraju. Tokom provjera službenici mogu tražiti od vlasnika da uključi uređaje, među kojima je i mobilni telefon. Uređaji bez energije neće biti dozvoljeni", objavila je TSA.

Američki sigurnosni službenici kazali su prošle sedmice da se plaše da su članovi Al Qaide u Jemenu radili na pretvaranju mobitela u eksplozivne uređaje koji mogu izazvati detonaciju. Posebne provjere proći će Appleovi iPhonesi i mobitel Samsung Galaxy.

Ove mjere uvedene su i za letove koji idu direktno za SAD.

Američke vlasti kazale su da su zabrinuti i da teške bombe mogu biti ugrađene i u cipele, te će se vršiti i detaljnija kontrola obuće.