{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Putnici koji budu letjeli u SAD-u neće moći nositi uređaje s praznom baterijom

7.7.2014. u 08:57
0
16
Putnici koji budu letjeli u SAD-u neće moći nositi uređaje s praznom baterijom
0
Putnici koji budu letjeli u SAD-u neće moći nositi uređaje s praznom baterijom
Izražen strah da bi nove bombe mogle proći provjere
Američki službenici kazali su da neće dozvoliti unošenje elektroničkih uređaja u avione koji lete preko okeana, a koji se ne mogu upaliti, odnosno koji imaju praznu bateriju.
Administracija za sigurnost transporta SAD-a (TSA) objavila je ovu mjeru u nedjelju. To je dio pokušaja agencije da poboljša sigurnost na aerodromima usljed postojanja opasnosti da islamski ekstremisti izvedu napad i raznesu avion.

TSA je objavila kako će službenici osiguranja aerodroma imati pravo tražiti od putnika da upale svoje elektroničke uređaje poput mobilnih telefona, tableta i laptopa. Ukoliko uređaji nemaju energije, odnosno, ukoliko vam je baterija prazna, nećete ih moći unijeti u avion.

TSA nije naglasila koji aerodromi u SAD su uveli ovo pravilo.

"Kao što već putnici znaju, svi elektronički uređaji se skeniraju. Tokom provjera službenici mogu tražiti od vlasnika da uključi uređaje, među kojima je i mobilni telefon. Uređaji bez energije neće biti dozvoljeni", objavila je TSA.

Američki sigurnosni službenici kazali su prošle sedmice da se plaše da su članovi Al Qaide u Jemenu radili na pretvaranju mobitela u eksplozivne uređaje koji mogu izazvati detonaciju. Posebne provjere proći će Appleovi iPhonesi i mobitel Samsung Galaxy.

Ove mjere uvedene su i za letove koji idu direktno za SAD.

Američke vlasti kazale su da su zabrinuti i da teške bombe mogu biti ugrađene i u cipele, te će se vršiti i detaljnija kontrola obuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: