Adrenalinska atrakcija
414

Prvi u Hercegovini: Mostar dobio panoramski točak visok 22 metra

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je uz gradsku šetnicu preko puta velikog gradskog parka postavljen prvi panoramski točak u Hercegovini, visok 22 metra i bez sumnje će uskoro postati jedna od novih adrenalinskih atrakcija u centru najvećeg grada na rijeci Neretvi.

Samo postavljanje konstrukcije i dolazak radnika na teren koji su danas radili na pripremi ove adrenalinske instalacije za aktivaciju, u Mostaru je izazvalo zanimanje svih generacija, koje sa nestrpljenjem očekuje da panoramski točak bude pušten u funkciju.

Kako je za Klix.ba potvrđeno, panoramski točak u Mostaru postavlja firma iz susjedne Hrvatske u saradnji sa Turističkom zajednicom Grada Mostara i prije puštanja u funkciju proći će sve sigurnosne provjere, te će sve do 1. maja biti raspoloživ za ljubitelje adrenalina.

Kapacitet adrenalinskog točka je 18 zatvorenih kabina i svaka može primiti do pet osoba, što znači da u jednom trenutku može zavrtjeti i u nebeske visine vinuti do 90 osoba.

Vožnja traje sedam do 10 minuta, zavisno od broja posjetilaca i djeca do tri godine se voze besplatno uz pratnju roditelja, dok se za djecu od tri do 10 godina vožnja plaća šest maraka, a za stariju i odrasle treba izdvojiti osam maraka.

Rotirajuća panorama, kao jedinstvena atrakcija je nova i prekrasna naprava koja čini vizuru mnogih evropskih gradova, a Turistička zajednica Grada Mostara je ocijenila važnim da je napokon došla na prostore Hercegovine, te se pozicionirala u centru Mostara, gdje će obogatiti sadržaje, koji će kako vjeruju, biti zanimljivi građanima i turistima u tom gradu.

Panoramski točak je naprava koja oplemenjuje prostor te svojim izgledom doprinosi atraktivnosti lokacije, zbog čega mnogi veliki gradovi u Evropi i svijetu takav točak imaju smješten ili u samom centru ili na nekoj od najposjećenijih turističkih lokacija i jedan je od najprepoznatljivijih tačaka svakog grada.