Polazi iz Makarske
46

Provozali smo se luksuznom "made in Croatia" brodicom do Modre špilje, iskustvo koje se pamti

I. B.
Provozali smo se brodom Colnago, koji je zapravo "made in Croatia" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Provozali smo se brodom Colnago, koji je zapravo "made in Croatia"
Sunčano i toplo vrijeme napokon je počelo, a tu priliku iskoristili smo da posjetimo jedan od najpopularnijih i najprometnijih primorskih gradova u Hrvatskoj - Makarsku. Međutim, ona nam je ovoga puta poslužila kao priručna "odskočna" stanica za dalje, a iskustvo smo odlučili podijeliti i s vama.

Jedno od nezaobilaznih mjesta na južnom dijelu Jadrana je Makarska, koju, osim što turisti iz BiH smatraju omiljenom lokacijom, posjećuju i ljudi iz cijeloga svijeta.

Makarska, ukratko, ima sve. A to "sve", dostupno je tik uz more. Ne morate se voziti van grada kako biste se kupali (čak ni na osami), obavili kupovinu namirnica, pronašli apoteku ili drogeriju, ali ni izašli u noćni provod. Upravo to daje joj prednost nad drugim gradovima u ovoj zemlji i izdvaja je iz mase.

Makarska je omiljena destinacija mnogih bh. ali i stranih državljana (Foto: I. Š./Klix.ba)
Makarska je omiljena destinacija mnogih bh. ali i stranih državljana (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ipak, još jedna prednost, ali i ona koju ponekad, pored svih sadržaja tamo, zaboravimo, jeste to da je Makarska idealno polazište za ture brodom i upoznavanje dalmatinskog arhipelaga. Bilo da želite istražiti skrivene uvale i plaže, otploviti negdje "nasred" mora ili posjetiti najpopularnije hrvatske otoke, ovaj grad idealna je početna destinacija za to. U to smo se uvjerili i sami.

Na turu polazite rano ujutro, a vraćate se u poslijepodnevnim satima
Na turu polazite rano ujutro, a vraćate se u poslijepodnevnim satima

Duž prelijepe makarske rive, inače šetnice na kojoj se okupljaju brojni turisti, zakazali smo turu luksuznom brodicom Colnago. Pitate se zašto baš njom? Pa, osim što nudi sjajne ture, za oko nam je zapalo kako je riječ o "made in Croatia" plovilici. Brod je "rođen" ove godine u Splitu, iz brodogradilišta je isplovio prije nekih mjesec dana i kompletne je hrvatske proizvodnje, što je u nama odmah probudilo interes da ga isprobamo.

Naravno, moramo reći da je pravi luksuz ovakvog putovanja (onaj za oči i dušu), zapravo to kuda će vas sve ova brodica odvesti. A, on je neprocjenjiv.

Neke od najpopularnijih hrvatskih atrakcija, koje su glavni motiv na razglednicama ili suvenirima iz ove zemlje - poput plaže Zlatni rat i grada Bol na Braču, prelijepog Hvara, Paklenih otoka, Korčule i Visa, sa kopna se čine se kao nedostižne, no brodom iz Makarske mogu biti na dohvat ruke.

Colnago može primiti 12 osoba
Colnago može primiti 12 osoba

Mi smo odlučili posjetiti Modru špilju, jedan od nautičkih simbola Jadrana. Obilazak je počeo rano ujutro, a mirno more i sunce koje se tek spremalo da upekne, nagovijestili su da će ovo biti posebno iskustvo.

Dok je brodica iz Makarske plovila prekrasnom jadranskom obalom, koju na ovaj način imate priliku upoznati i sa druge, oku često manje vidljive strane, doznali smo kako na Colnago može stati ukupno 12 osoba, što je sasvim dovoljno za one koji nisu ljubitelji pretjerane gužve. Brodica je brza, elegantna i udobno opremljena te je vožnja bila još potpunija. Ukratko, na svjetskom nivou.

Brod je moderno uređen, brz i ugodan
Brod je moderno uređen, brz i ugodan

Do otoka Biševa, gdje se nalazi Modra špilja, imate priliku vidjeti neke od najljepših i najslikovitijih bisera Jadrana. Za dva sata koliko nam je trebalo da stignemo do ovog odredišta, prolazite između otoka Brača i Hvara, a zatim i oko Visa, u čijoj se neposrednoj blizini ono i nalazi.

Po samom dolasku na destinaciju, shvatiti ćete zašto Modru špilju nazivaju prirodnim čudom, a jedino kako do njega možete doći je upravo brodom. Ova špilja poznata je po svojoj očaravajućoj plavoj svjetlosti koja se odbija od morsku vodu, stvarajući čarobno iskustvo. Najljepše boje dolaze do izražaja upravo sredinom dana.

Modra špilja
Modra špilja

Nekada je bila zaštićena od očiju javnosti, a ulaz za javnost dobila je 1884. godine te je od tada, po povoljnim vremenskim uvjetima, svakodnevno posjećuju brojni turisti. Od 2019. godine, nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Nakon ove fantastične lokacije, brodica nas je odvela prema otoku Visu, gdje smo dobili neko vrijeme za istraživanje šarmantnog ribarskog mjesta Komiže, mediteranski ručak i kupanje na jednoj od tamošnjih prekrasnih plaža.

Nakon što smo na taj način napunili baterije, sljedeće odredište bila je poznata uvala Stiniva, poznata po kristalno čistom moru i veličanstvenim liticama.

Fascinantna Stiniva
Fascinantna Stiniva

Ova plaža zakonom je zaštićeni spomenik prirode i jedna od najljepših na Jadranu. S obzirom da do nje ne vodi nikakva cesta, uspjela je sačuvati svoju prirodnu ljepotu, kojoj se nećete prestati diviti dok se kupate u morskom "hodniku" između glomaznih stijena.

Završna postaja u našoj turi bila je šlag na kraju, a podrazumijevala je posjetu gradu Hvaru. O Hvaru se ima toliko toga za reći da ćemo ovaj dio ostaviti za neki naredni put, no svakako da nas je oduševilo što smo u jednom danu uspjeli prošetati i gradom sa zidinama starim sedam vijekova, zadivljujućom arhitekturom i živahnom atmosferom. Još je ljepši nego na fotografijama.

Stari grad u Hvaru
Stari grad u Hvaru

U Makarsku smo se vratili u poslijepodnevnim satima, nakon 11 sati provedenih daleko od stvarnosti. Ispijeni od sunca, mora, kupanja, ali i prelijepog iskustva i uspomena koje ćemo dugo pamtiti.

Naravno, tura do Modre špilje i destinacija u njenoj blizini nije jedina koju možete posjetiti ovom brodicom. Njom možete obići i Zlati rat, Korčulu te Mljet uz odgovarajući program koji će zadovoljiti sve ljubitelje mora i njegovog istraživanja.

Kako smo doznali, na Zlatnom ratu, osim što ćete uživati u jednoj od najpoznatijih hrvatskih plaža, koja je nezaobilazan simbol Hrvatske, imate priliku istražiti i ostatak Bola, Stari grad na Hvaru, te šarmantu Vrbosku.

Zlatni rat na Bolu
Zlatni rat na Bolu

Dan u Korčuli je, pak, prožet sadržajima na ovom otoku. Imate priliku upoznati ovaj prelijepi grad, njegovu arhitekturu te bogatu historiju. Tokom boravka uživat ćete u mediteranskoj kuhinji u jednom od lokalnih restorana, ali i plivanju i ronjenju na obližnjim plažama. Na Mljetu posjećujete Odisejevu šiplju, luku Pomena i Nacionalni Park, poznat po svoja dva slana jezera - Malom i Velikom te bujnim šumama sa raznolikom divljinom.

Više informacija svakako da možete dobiti na broju telefona agencije koja je organizovala ovaj izlet +385981612464, a koji smo rado spasili za ubuduće.

Ne postoji ništa ljepše od avanture morem
Ne postoji ništa ljepše od avanture morem

Tura brodicom iz Makarske bilo je nešto što nas je, ne samo ispunilo novim iskustvima, već i odmorilo, a ono što je najbolje od svega je činjenica da smo u jednom danu uspjeli posjetiti destinacije za čije i samo planiranje obično treba dosta više vremena.

Istina je da se na neka od ovih odredišta može stići i trajektima, no svima koji se žele osjećati "bliže" moru, zavući se u neka manja, neistražena mjesta i obići više destinacija odjednom, zasigurno će ovo biti opcija koja više odgovara.

Kao što već znamo, Makarska je definitivno grad koji ima dosta toga za ponuditi, a ukoliko se nekada i umorite od brojnih sadržaja koje tamo možete pronaći ili jednostavno poželite isprobati nešto novo, imajte na umu da vam za takvo što i ne treba tako puno. Jedna brodica, prijatno društvo i spremni ste za svoj bijeg od stvarnosti.