Klix.ba u Kataru
40

Prošetali smo Dohom: Navijači ispunili ulice grada u kojem je ovih dana sve podređeno nogometu

N. O.
Foto: Klix.ba
Doha, Katar (Foto: Klix.ba)
Fotoreporter portala Klix.ba posjetio je Dohu, glavni grad Katara te zabilježio atmosferu u "epicentru" Svjetskog nogometnog prvenstva - uz navijače na ulicama, zastave i obilježja na svakom koraku u ovom gradu je sve podređeno nogometu.

Doha je trenutno sportski centar svijeta, a reporter portala Klix.ba donosi djelić atmosfere koja vlada u Kataru. Navijači brojnih reprezentacija defiluju ulicama, uživaju u sunčanom danu i u ugodnih 27 stepeni.

Izuzetno je prometno u kvartu Souq Waqifa koji se nalazi u starom dijelu Dohe, a u blizini je i sam centar. Kako izvještava reporter s terena, upravo u ovom dijelu se može vidjeti najveći broj navijača.

Souq Waqif predstavlja pijacu na otvorenom, koja je kopija nekadašnjeg sokaka u kom je vjekovima preprodavana roba. Tu možete pronaći tradicionalnu odjeću, začine, rukotvorine i suvenire. Također je dom restorana i nargila salona.

Izvorna zgrada datira barem iz 20. stoljeća, a izgrađena je u tradicionalnom katarskom arhitektonskom stilu. Renovirana je 2006. godine.

Navijači u Souq Waqifu (Foto: Klix.ba)
Navijači u Souq Waqifu (Foto: Klix.ba)

Ulice Dohe su ukrašene zastavama reprezentacija koje su izborile plasman na Mundijal, a tu su i razni zabavni sadržaji koji se nude posjetiteljima.

Zatim smo prošetali i šetalištem Corniche Promenade koje se nalazi uz more i dugo je čak 7 kilometara te nudi pogled na najviše nebodere na West Bayu. Na ovoj lokaciji se može primijetiti tek poneki navijač jer je prostor ogroman i najčešće se skupljaju tek navečer.

West Bay na rubu Perzijskog zaljeva je mjesto trgovačkog centra City Center Mall Doha s popularnim trgovinama i svjetskim sajmovima.

Obalno šetalište ima biciklističke staze i staze za trčanje, a ovo područje je poznato po otmjenim restoranima i luksuznim hotelima.

Corniche šetalište (Foto: Klix.ba)
Corniche šetalište (Foto: Klix.ba)

Potom tu se nalazi i glavna FIFA Fan Zona koja nudi niz sadržaja za posjetioce - navijači tu mogu jesti, piti, plesati, ali i slaviti pobjede nogometaša koji predstavljaju njihove reprezentacije.

FIFA Fan Zona smještena je u Al Bidda parku koji gleda na Corniche šetalište, a more i neboderi u pozadini doprinose fantastičnoj scenografiji u kojoj posjetioci mogu gledati utakmice Mundijala.

Podsjećamo, Katar je u izgradnju hotela, dvorana te brojnih sadržaja za navijače uložio nekoliko milijardi dolara, a za potrebe Svjetskog prvenstva kapacitet međunarodnog aerodroma Hamad je povećan sa 40 na 58 miliona putnika godišnje.