|

Prometno na planinarskoj stazi do Lukomira: Dolaze Nijemci, Austrijanci, Česi...

Prometno na planinarskoj stazi do Lukomira: Dolaze Nijemci, Austrijanci, Česi...
71
F
FENA
19.8.2019. u 12:42
23
komentara
71

dijeljenja
1/16 Foto: FENA
2/16 Foto: FENA
3/16 Foto: FENA
4/16 Foto: FENA
5/16 Foto: FENA
6/16 Foto: FENA
7/16 Foto: FENA
8/16 Foto: FENA
9/16 Foto: FENA
10/16 Foto: FENA
11/16 Foto: FENA
12/16 Foto: FENA
13/16 Foto: FENA
14/16 Foto: FENA
15/16 Foto: FENA
16/16 Foto: FENA
Nijemci, Austrijanci, Česi, Arapi i brojni drugi turisti, planinari pohodili su i ovog vikenda bjelašnička sela Umoljane, Sinanoviće, Šabiće i Lukomir jedino naseljeno mjesto na nadmorskoj visini iznad 1.300 metara.
Brojni su zaljubljenici prirode i iz Sarajeva iskoristili lijepo vrijeme da bi uživali u ljepotama planinskih pejzaža Bjelašnice i kanjona Rakitnice...

Pored "Ljetne bašte", ugostiteljskog objekta porodice Masleša, u kojem vrijedno rade svi članovi domaćinstva, mladi planinari iz Češke postavili su šator kako bi bili što neposrednije u planinskom ambijentu Lukomira.

U subotnjem izletu u Lukomir uživala je i grupa od 25 sarajevskih planinari koje je predvodila vodič Elza Babić.

Svih 22 kuće u Lukomiru su otvorene, vrtovi su obrađeni, a stada ovaca su na ispaši, kaže u razgovoru Mujo Masleša. Dodaje kako je jedino od marta 2016. zaključana kuća Nure Čomor, koja je bila najstarija stanovnica u selu. Bila je "zaštitni znak" Lukomira, posljednja stanovnica koja je planinare, turiste i znatiželjnike koji su dolazili da vide jedino autentično bosansko selo u kojem kao da je vrijeme stalo u kamenim kućama pokrivenim šindrom, dočekivala u tradicionalnoj nošnji s dukatom koji je ukrašavao njeno dobrano izborano čelo. U znak sjećanja na Nuru i njenog muža Džafu srodnici su postavili spomen ploču na njihovoj preko stotinu godina staroj kući.

Poseban užitak na planinarskom putu od Lukomira do Umoljana su prostrani krajolici planinskih masiva Bjelašnice i Visočice što se spuštaju do rijeke Rakitnice formirajući unikatni kanjon.

Tok Rakitnice, pritoke Neretve, je dug 26 kilometara u kanjonu koji obiluje morfološkim posebnostima i rezervat je preko 30 endemskih biljnih vrsta. Planinarski staza koja paralelno prati kanjon s izvanrednim vidikovcima je u subotu bila izuzetno "prometna"... mimoilazili su se u oba pravca planinari iz raznih zemalja, i u kratkoj pozdravnoj komunikaciji sa sarajevskim planinarima su Nijemci, Austrijanci i Česi izražavali oduševljenje ljepotom bh planina i prirode.

Silazak s lukomirskih 1.495 metara nadmorske visine u prostrane livade oko Studenog potoka obrasle mentom, kantarionom i sočnom travom na kojoj su stada ovaca pruža drugačiji, pitomiji pejzaž koji djeluje "odmarajuće" nakon litica kanjona Rakitnice.

Suncem obasjane padine Bjelašnice, Visočice, Oblja, Puzima u okružju Umoljana, s posebnim pogledom na bjelašnički Opservatorij, i završno pješačenje preko katunskog naselja Gradina zaokružili su subotnji izlet osvježenjem u planinarskom ugostiteljskom objektu u Umoljanima na 1.275 metara nadmorske visine.

Jedan od najdubljih u Evropi, kanjon Rakitnice je rijedak biser netaknute prirode, a Studeni potok, stećci, vodenice i impresivna stijena "okamenjena aždaha" kroz brojne legende svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i životu na tim prostorima, baš kao i jedna od najstarijih džamija u BiH iz 15. stoljeća s kamenom munarom koja krasi Umoljane.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...