Ekstremni uslovi
101

Proglašeni pobjednici Valter traila, utrke koja se vodila rutom Igmanskog marša

L. R.
Foto: Valter Trail
Foto: Valter Trail
Planinsko društvo Skakavac danas je organizovalo "Valter Trail", čija je utrka vodila rutom Igmanskog marša.

Start utrke bio je u planinskom domu Motka s početkom u 10 sati, gdje su takmičari u roku od tri sata trebali proći stazama dužine 13.55 kilometara sa 687 metara uzbrdice i 673 metara nizbrdice na područjima kao što su: Sarajevski Ozren, Motka, Grabljive njive, Jošančki potok i Crni vrh.

Prva tri mjesta u muškoj kategoriji "Valter Traila" osvojili su Džemal Jašarević (1:16:20), Nedim Efendić (1:30:27) i Sanel Uzunović (1:33:36). Dok su u ženskoj kategoriji prva tri mjesta osvojile Sara Skomorac (2:06:48), Hedija Tuljević (2:22:20) i Maida Krzović (2:32:04).

Organizatori su naveli da su učesnici trčali dijelom staze kojom su se skojevke i proleteri Prve proleterske brigade početkom 1942. godine, u surovim zimskim uvjetima na temperaturi od -32°C sa Romanije prebacili na oslobođene teritorije u Foči.

"Staza 'Valtera' kreće se rutom jedne od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda narodno-oslobodilačke borbe naroda i narodnosti ovih prostora - jedinstvene operacija te vrste u svijetu, a to je ruta Igmanskog marša", naveli su organizatori ove utrke na svojoj web stranici.

Sudjelovanjem u ovoj utrci, učesnici imali su priliku trčati po šumama i gorama, a preći i preko nabujalog potoka te znojem, mokrim i blatnjavim patikama osjetiti prave vrijednosti jedne ovakve utrke.