Putovanja
1

Proglašeni gradovi u kojima najviše i najmanje vole turiste

Klix.ba
Newark
Newark
Magazin Conde Nast Traveler sproveo je anketu o tome koji su gradovi svijeta najviše i najmanje prijateljski nastrojeni prema turistima. Sjedinjene Američke Države, zemlja slobode i mogućnosti, pokazale su se kao zemlja namrgođenih lica i oružja, te dominiraju na listi neprijateljski nastrojenih gradova.

Čak pet američkih gradova našlo se među 10 "najneprijateljskijih" na svijetu, a Newark u New Jerseyu našao se na samom vrhu liste.

"Newark je najpoznatiji po aerodromu u blizini New Yorka i to je jedini razlog da tamo svratite", piše Conde Nast Traveler.

Florianopolis, brazilski ostrvski grad, proglašen je "najprijateljskijim" gradom na svijetu, a samo jedan američki grad našao se među 10 "najprijateljskijih", Charleston u Južnoj Karolini, i nalazi se na petom mjestu..

Najneprijateljskije nastrojeni gradovi svijeta su: Newark (SAD), Islamabad (Pakistan), Oakland (SAD), Luanda (Angola), Kuvajt (Kuvajt), Lome (Togo), New Haven (SAD), Detroit (SAD), Atlantic City (SAD) i Tangier (Maroko).

Najprijateljskiji gradovi svijeta su: Florianapolis (Brazil), Hobart (Tasmanija), Thimpu (Bhutan), Queenstown (Novi Zeland), Charleston (SAD), Paro (Bhutan), Margaret River (Australija), Mandalay (Mijanmar), Kilkenny (Irska) i Ubud (Bali).