Planinarska avantura
84

Prođite najatraktivnijom trail stazom u SAD-u sa Sanjom Kavaz

L. K.
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
John Muir Trail je najatraktivnija i najposjećenija američka trail staza, duga je 350 kilometara sa 14.000 metara kumulativnog uspona se proteže visokim planinama Sierra Nevade u Californiji. Sanja Kavaz, trail trkačica i blogerka iz Sarajeva, u septembru je uspješno prešla cijelu stazu te se popela na Whitney (4.421 metara nadmorske visine) koji je najviši vrh 48 američkih država.

Za čitaoce portala Klix.ba je pripremila priču o ovoj nesvakidašnjoj pustolovini i ženama koje same planinama prehodaju i po 13.000 kilometara godišnje. O svemu ovome i još mnogo drugih priča piše i na svom blogu, koji redovno osvježava novim sadržajima. Cijelu galeriju fotografija možete vidjeti na svom Facebook profilu.

"JMT je želja i težnja outdoor entuzijasta iz cijelog svijeta. Sama aktivnost se zove thru-hiking, a podrazumijeva višednevno uzastopno kretanje nekom zvaničnom stazom u prirodi od njenog početka do kraja u toku jedne godine. Sada kada sam prošla JMT ne mogu da se ne pitam da li postoji nešto približno tako lijepo i impresivno još negdje u svijetu", opisuje nam Kavaz.

Iako je originalni smjer od juga prema sjeveru, sve se češće ide težim smjerom, od sjevera prema jugu. Samo 1.500 sretnika i sretnica svake godine dobije priliku da prođe ovom stazom, jer je za ovakvu avanturu potrebna propusnica za koju se aplicira još u februaru ili martu, opisuje naša sagovornica.

"Za razliku od evropske prakse, ovdje nećete vidjeti nikakve planinarske domove, hotele, naseobine, nema via-ferrata, niti gondola koje turiste dovoze do vrha planine. Staza je ime dobila po čuvenom prirodnjaku iz 19. vijeka Johnu Muiru kojeg zovu još ocem nacionalnih parkova, jer je bio najveći zagovornik očuvanja američke divljine. Njemu u čast je ova staza nakon 23 godine izgradnje otvorena 1938. godine povodom 100 godina njegovog rođenja", kaže Kavaz.

Opisuje nam John Muir Trail kazavši kako se na dužini ovog traila pruža sve ono najljepše i najreprezentativnije što je priroda na jednom mjestu mogla stvoriti. Ipak, naglašava kako je to ništa u poređenju s onim što SAD ima da ponudi thru-hikerima. Opisuje nam kako se JMT poklapa s Pacific Crest Trailom koji je dug 4.265 kilometara, a koji počinje na kanadskoj i završava na meksičkoj granici.

"Osim ovog mega traila zapadnom obalom, istočnom se proteže Appalachian Trail (AT) dug 3.500 kilometara, dok je Continental Divide Trail dug nevjerovatnih 4.989 kilometara. Ova tri mega traila zajedno čine 'Triple Crown' i za najstrastvenije thru-hikere predstavljaju jedan od životnih izazova zbog kojih su spremni dati otkaz na poslu, tumarati mjesecima, odreći se komfora i udobnosti. Luda djeca, zar ne?!", veselo objašnjava.

Kaže da su oni "najluđi" u svoja postignuća upisali Triple Crown tako što su sve to prehodali za samo godinu. Objašnjava kako taj podvig rezultira sa 12.750 kilometara godišnje, što je 35 pređenih kilometara na dan.

"To je više nego što prosječno vozilo pređe na godišnjem nivou! I što je još interesantnije, rekord drži žena. Heather Anish Anderson je rekordersku trostruku krunu zaslužila nakon što je za 251 dan 20 sati i 10 minuta prehodala ova tri mega traila (51 km dnevno)", oduševljeno prepričava.

Priču nastavlja kazavši kako je pomno izučavala i pratila sve žene koje su stazu JMT-a prešle same. Kaže nam kako je među njima mnogo različitih generacija, ali i kako je sve više žena koje se u ovakve podvige upuštaju same, jer tako žele ili jer nemaju adekvatnog partnera za thru-hike.

Želite li se i vi upustiti u ovakvu avanturu? Kavaz nam objašnjava da je za ovaj podvig potrebno izdvojiti minimalno 21 dan, jer je toliki prosjek za prelazak staze. Njoj je za prelazak bilo potrebno 14 dana, a upozorava da vam je za ovakvo nešto potrebno mnogo više od samo fizičke kondicije.

Naša sagovornica nam kaže kako sve savjete za ovaj trail ili pak neki drugi možete pronaći na njenom blogu. Njen cilj je predstaviti i promovisati ovaj nedovoljno poznat vid rekreacije i podstaknuti one koji vole prirodu da probaju thru-hiking ili backpacking, odnosno višednevni boravak u prirodi a da cilj nije pohod neke staze.

"Bez luksuza, komoditeta, stresa i svakodnevnih frustracija okrenuti ste sebi, upoznajete prirodu, vraćate se suštini življenja. Uvjerila sam se da su ovo aktivnosti za sve generacije. Voljela bih i kod nas da vidim više žena zainteresovanih da istražuju i upoznaju prirodu na ovaj način", kaže, dodavši kako su odlasci u prirodu nekad kratke kafe i šetnje, a kako je ovo mnogo drugačije od toga.

Svjesna je, kaže, kako će trebati vremena dok ovakve stvari postanu normalna pojava i kod nas, ali i da od nečega treba početi.

"Neka to bude promišljanje, planiranje i ulaganje u kvalitetnu opremu, što će na kraju rezultirati višednevnim boravkom u prirodi", zaključuje.

Na koncu izražava veliku zahvalnost za ovo lično iskustvo i postignuće koje, kako kaže, duguje partnerima i sponzorima koji su podržali njene pripreme i odlazak u Sierra Nevadu: Olimpijskom centru Jahorina, Opštini Istočna Ilidža, Sport Visionu, Wooloni, Com Tradeu i Red Bullu.