Austrija
0

Prodaje se jezero

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Mondsee, jedno od posljednjih privatnih jezera u Austriji, koje je skriveno u bujnom zelenilu između planina u regiji Salzkammergut, pokraj Salzburga, stavljeno je na prodaju.

Iako nije objavljeno zvanično saopćenje o prodaji ovog prirodnog dragulja, njegova vlasnica Nicolette Waerchter je ipak otkrila kako želi prodati imanje, koje pripada njenoj porodici još od 18. stoljeća.

"Jezero Mondsee pripada mojoj porodici još od 1760. godine, a prije toga je bilo u vlasništvu benediktinskog samostana", otkrila je Waerchter u razgovoru za AFP.

Nicolette (60) je 1977. godine naslijedila jezero i okolno područje nakon bratove smrti, a na prodaju se odlučila, jer se ne može više brinuti o njemu.

Prema njenim riječima, mnogo je zainteresiranih kupaca, većinom iz Austrije i susjedne Njemačke. Na pitanje o vrijednosti imanja odgovorila je: "Spomenut je iznos od 16 miliona eura, ali ne želim to komentarisati".

Što se tiče njegovih dimenzija Mondsee je samo 1,5 km široko i 11 km dugo jezero, a njegova dubina iznosi 65 metara.

Lokalni tabloidi su špekulirali da bi novi vlasnik austrijskog jezera s površinom od 14 kvadratnih km mogao postati vlasnik proizvođača energetskog pića Red Bull Dietrich Mateschitz, ali je takve navode Waerchter negirala.