Putovanja
0

Prodaje se Drakulin dvorac u Transilvaniji

Sarajevo-x.com
Drakulin dvorac
Drakulin dvorac
Dominic Habsburg, nasljednik Drakulinog dvorca u Transilvaniji, stavio je objekt na prodaju i nada se da će postići pravu - vrtoglavu cijenu za njega. Njegovi advokati vjeruju da će ponuda dostići sumu od čak 135 miliona dolara.

Srednjovjekovni Bran dvorac koji se nalazi u brdovitom dijelu Rumunije, tačnije u malom gradu Brastov, dugo je već atrakcija za turiste. U dvorcu je naime obitavao okrutni princ Vlad koji je poslužio kao inspiracija Bram Stokerovoj priči "Dracula" iz 1897.

Legenda kaže da je nemilosrdni princ, koji je dobio nadimak Drakula zbog načina na koji je mučio svoje neprijatelje, proveo jednu noć u ovom dvorcu početkom 15. stoljeća.

Nasljednik dvorca Dominic Habsburg zvanično je dvorac stavio na prodaju u ponedjeljak, kažu američki investitori, ali nije objavio početnu cijenu. Habsburg je lokalnim vlastima ponudiuo dvorac za 80 miliona dolara, ali je ponuda odbijena.

Bran dvorac je izgrađen u 14.stoljeću i služio je kao tvrđava za odbranu od Otomanske vojske. Kraljevska porodica Habsburg se u dvorac preselila 20-ih godina prošlog stoljeća i tamo je živjela do uspostave komunističkog režima u Rumuniji. Godine 1948. vlast je objekt konfiskovala od princeze Ileane. U maju 2006., dvorac je vraćen Ileaninom sinu, nadvojvodi Dominicu Habsburgu.

Nakon pada komunizma u Rumuniji, dvorac Bran postao je poznat kao Drakulin dvorac i pretvorio se u svjetsku turističku atrakciju.

Osim što je dvorac poznat po noveli Stokerovoj "Dracula", objekt je i historijski važan jer potiče čak iz 14.stoljeća.