Oslobodite se
129

Pročitajte nekoliko razloga zašto se na putovanje trebate otisnuti sami

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Putovanja s prijateljima i porodicom mogu biti veoma zabavna, ona nude iskustvo koje ćemo sigurno pamtiti godinama. Međutim, svi oni koji su putovali sami znaju zašto to treba uraditi bar jednom u životu, a Smarter Travel donosi nekoliko razloga zašto to trebate pokušati.

Ako putujete sami, više ćete se fokusirati na destinaciju koju posjećujete. Nedostatak poznatog oko vas ili ljudi s kojima biste se inače izgubili u razgovoru, natjerat će vas da se maksimalno fokusirate na okolinu i primjećujete detalje koje inače ne biste vidjeli. Zbog ovoga mnogi solo avanturisti bolje i ljepše opisuju putovanja na koja su išli sami.

U nedostatku poznatog društva upoznat ćete više mještana grada koji obilazite, kao i drugih avanturista. Kada putujete u paru s nekim, ljudima koji vas posmatraju često možete djelovati nezainteresovano za komunikaciju, jer ste već s nekim te vam neće htjeti smetati. Međutim, kada ste sami, onda djelujete mnogo pristupačnije i samim tim je lakše započeti razgovor s vama.

Kada putujete s drugim ljudima, često se morate prilagođavati i smišljati stvari i lokacije na kojima će svi uživati. Drugačije je putovati solo, jer tada ugađate samo sebi i ako nešto ne bude onako kako ste zamislili, niko vam za to neće prigovarati. Ovako imate slobodu da sami donosite odluke o svemu.

Ovo se automatski povezuje sa činjenicom da već postavljene planove možete odmah mijenjati, jer ni od koga ne zavisite. Ako se ne želite zadržavati na lokaciji na kojoj ste trenutno, možete odmah nastaviti dalje, da ne čekate prijatelje da se odluče žele li ostati ili ne.

Osim slobode kretanja, imate i slobodu trošenja. Želite li potrošiti svoj novac na kajak? Uštedjeti tokom kupovine hrane? Sve vam je dopušteno. Sami pravite svoj plan i sami odlučujete gdje želite uložiti svoj novac.

Pronađite svoj ritam. Odlučite kada ćete se buditi, ići spavati, kada ćete šetati, koliko vremena provesti u muzejima... Niko vas ne može kriviti ukoliko odlučite zaobići izlazak u grad i ostanete u svojoj hotelskoj sobi gledajući film ili čitajući knjigu. Još mnogo ovakvih primjera dokazuje koliko ćete se lagodnije i slobodnije osjećati ako se na putovanje otisnete bez ikoga.

Vaše samopouzdanje će se povećati.

"Sjećam se kako sam bila uplašena kada sam prvi put putovala sama. Čak i sada se često osjetim tako. Nekada sam se osjećala usamljeno i kao da se nemam na koga osloniti. Ali onda, kada se sami snađete u gužvi ili pronađete put kada mislite da ste se izgubili... to vam da osjećaj sigurnosti i samopouzdanja. Meni je ovo pomoglo i na drugim putovanjima, ali i u svakodnevnici u mom gradu kada sam se vratila kući", rekla je urednica stranice Smarter Travel Sarah Schlichter.

Dodala je kako je ranije mislila da, ako niko od njenih prijatelja ne želi posjetiti određenu destinaciju s njom, ni ona ne može ići. Sada, ako niko od njih ne želi ići, ona samo slegne ramenima i počne pakovati kofere.

Postoje stvari koje su neobjašnjive i neshvatljive do momenta kada ih osjetite. Zamislite da ste se probudili u hotelskoj sobi, u gradu gdje niko ne zna ko ste, a koji namjeravate istražiti. Imate cijeli dan ispred sebe, mnoštvo stvari koje želite vidjeti i bezbroj mogućnosti.

"Probuditi se sam u stranom gradu je jedan od najljepših osjećaja na svijetu", napisala je autorica Freya Stark.

Naposljetku, na ovaj način bolje upoznajete sebe. Na ovakvim putovanjima se morate suočiti s tim šta želite raditi, posjetiti i vidjeti. Morate znati kako želite potrošiti slobodno vrijeme, kakve knjige želite čitati i kakve ljude želite upoznati. Saznajući sve ove sitnice sve više upoznajete sebe.