vrtače Bravskog polja
71

Prirodni fenomen kod Bosanskog Petrovca: Jedinstven prizor "boginjavog krša" iz vazduha

N. O.
Foto: Armin Durgut/Pixsell
Foto: Armin Durgut/Pixsell
Kada je riječ o čudima prirode Bosna i Hercegovina se može pohvaliti nevjerojatnim krajobrazima i fenomenima koje nudi. Jedan od tih prirodnih fenomena su vrtače Bravskog polja kod Bosanskog Petrovca.

Vrtače ili ponikve su ljevkasta, okrugla ili duguljasta udubljenja u tlu koja su nastala otapanjem vapnenca i dolomita u tektonski razlomljenim područjima.

Ova okrugla udubljenja u zemlji nastaju otapanjem krečnjaka i dolomita u tektonski razlomljenim područjima. Njihova veličina varira, a dostižu promjer veći i od 100 metara. Ono što je posebno karakteristično za njih je veoma plodno tlo, a dubina može doseći i deset metara ili više.

S obzirom na tektonske procese, ova prirodna udubljenja su često "načičkana" jedna uz drugu, pa ih se u narodu još naziva "boginjavi krš".

Prizor prirodnih udubljenja kod sela Kapljuh u Bravskom polju, koja podsjećaju na pčelinje saće, prostire se koliko ljudsko oko doseže.

Često privlači pozornost prolaznika i posjetitelja, iako trenutno nije dio turističke ponude. No, svakog ko posjeti ovo područje sigurno će ostaviti bez daha, navodi agencija Pixsell čiji je fotoreporter zabilježio ove unikatne prizore.