Direktan let avionom
46

Prelijepa Egejska obala oduševit će vas svojom ljetnom ponudom, od Sarajeva vas dijele samo dva sata

Klix.ba
Bodrum je jedno od najpopularnijih ljetovališta u Turskoj (Ilustracija: Shutterstock)
Bodrum je jedno od najpopularnijih ljetovališta u Turskoj (Ilustracija: Shutterstock)
Već unazad nekoliko godina, turski gradovi Bodrum i Marmaris važe za jedna od najpopularnijih ljetovališta. Međutim, mali broj ljudi upućen je u to kako je odlazak iz Bosne i Hercegovine do mjesta koja se nalaze na granici Sredozemnog i Egejskog mora, čak i jednostavniji nego što mogu zamisliti.

Uslijedio je period u godini kada se brojne svjetske destinacije, od onih malih do velikih, takmiče koja će privući najveću pažnju turista i ponuditi nešto što drugi već nisu imali.

Međutim, iako obzirom na količinu dostupnih ponuda nije nimalo jednostavno odabrati lokaciju za ljetovanje, sigurno je da nema greške sa izborima koji su već godinama na dobrom glasu. Među njih već dugo spadaju - i uspijevaju održati svoje mjesto - turski gradovi Bodrum i Marmaris.

Bosanci i Hercegovci sve više biraju ljetne aranžmane na turskoj obali, a tako je zbog sjajne ponude i usluge za prihvatljive cijene, koje se mogu pronaći i u domaćim turističkim agencijama. Ugođaj tokom boravka na ovim mjestima, stoga, biva vrhunski, a dolazak do njih jednostavniji no ikada.

Bodrum je jedno od najpopularnijih ljetovališta u Turskoj (Ilustracija: Shutterstock)
Bodrum je jedno od najpopularnijih ljetovališta u Turskoj (Ilustracija: Shutterstock)

Naime, od 13. juna Sarajevo će biti direktno povezano sa Bodrumom charter letom, a na zvaničnoj stranici ove agencije već su dostupne neke od ponuda idealnih za ljetovanje.

Neke od njih nedavno je iskusila i grupa poznatih lica iz BiH - kako sa malih ekrana, tako i sa društvenih mreža - koji su, u sklopu svog putovanja uživali na ovim prelijepim mjestima i u brojnim sadržajima koja ona nude.

Bodrum, kojeg još nazivaju i turski St. Tropez, do prije nekoliko godina je imao nešto više od 30.000 stanovnika, a predstavlja jedan od najnaseljenijih gradova na turskoj obali te ga zbog njegovih prirodnih ljepota na godišnjem nivou posjeti više od milion turista iz svih dijelova svijeta.

Bodrum nazivaju još i
Bodrum nazivaju još i "turskim St. Tropezom" (Foto: Gabriel Iličić)

Grad krase bijele kućice s plavim prozorima i to je jedan od razloga zašto ćete se zaljubiti u ovo mjesto. Plava boja privlači najmanje sunca, a ovo je način stanovnika da se "zaštite" od temperatura koje nekada rastu do granica nepodnošljivosti.

Osim što ćete se imati priliku upoznati sa ljepotama Bodruma, šetajući njegovim uličicama, kroz lokalne bazare, trgovine i barove, imate priliku istražiti i neke od njegovih najbitnijih građevina, poput starogrčkog amfitetara i upoznati se detaljnije s historijom ovog grada.

Teatar Bodrum (Ilustracija: Shutterstock)
Teatar Bodrum (Ilustracija: Shutterstock)

U svojoj turi je to iskusila i ekipa iz BiH gdje su, između ostalog, bili i influenseri Mirza Mustafagić, Sunčica Šanjević i Zerina Suyabatmaz, kuhar Miran Karić, te tv voditelj Adi Bebanić.

Osim pozitivnim utiscima koje je na njih ostavio Bodrum, istakli su kako im nije nedostajalo ni uživanja i udobnosti u vrhunskom smještaju u sklopu Centrotours ponude, a koji im je, prema njihovim riječima, pružio "drugu dimenziju odmora i uživanja".

Riječ je o kompleksima koji nude sve što je potrebno, a pritom se nalaze direktno na plažama te su savršeni za porodični odmor. Ponude pogledajte ovdje.

La Blanche Island Hotel Bodrum (Foto: Gabriel Iličić)
La Blanche Island Hotel Bodrum (Foto: Gabriel Iličić)

Primjerice, Armonia Holiday Village & Spa je jedan od hotela sa najljepšom pješčanom plažom na obalama Bodruma, nagrađenom plavom zastavom UNESCO-a, a uz Centrotours tamo je moguće boraviti po najnižim cijenama tokom cijele sezone.

Cijeli kompleks je prilagođen porodicama sa malom djecom i osobama sa poteškoćama u kretanju, jer je izuzetno lak pristup kolicima omogućen kako plaži, tako i barovima, restoranu i ostalom sadržaju. Hotelska pješčana plaža namijenjena je isključivo gostima ovog hotela i takva je idealna za porodični odmor.

Egejska obala je izuzetno popularno ljetovalište i za bh. turiste (Foto: Gabriel Iličić)
Egejska obala je izuzetno popularno ljetovalište i za bh. turiste (Foto: Gabriel Iličić)

Ako ste u potrazi za odmorom s hladom ispod palmi, kristalno čistim morem i nepreglednim šljunkovitim i pješčanim plažama, dok uz to imate bogatu gastronomsku ponudu i sjajnu tursku kafu, dalje ne trebate tražiti.

Kada je riječ o Marmarisu, ovo mjesto nekada je bilo malo ribarsko naselje, koje se nazivalo Fiskos. Danas slovi za jednu od najljepših turskih destinacija i mjesto na kojem možete uživati tokom cijele godine, jer temperature rijetko kada padaju ispod 20 stepeni Celzijusa.

U njemu se možete sunčati na više od deset kilometara obale, a plaže su prilagođene i djeci i odraslima. S druge strane, tu je zanimljiva historija grada, o kojoj više možete saznati već posjetom Zavičajnom muzeju Kaparcuk (dvorac Marmaris).

Marmaris je poznat kao grad koji ne spava te u njemu tokom 24 sata u sedmici možete pronaći niz interesantnih dešavanja. Duž cijele obale otvoreni su barovi, kafići i restorani - što privlači veliki broj turista koji nakon dugog dana na plaži žele uživati u bogatom noćnom životu i sjajnoj turskoj gastronomiji.

Jedan od hotela koji se ističu ovdje je Poseidon koji se nalazi također direktno na plaži, ali u samom centru grada. Ovaj hotel je samo za odrasle i savršen je izbor za parove ili prijatelje koji traže opuštajući odmor koji je uz to i pristupačan. Lociran je na glavnoj šetnici grada, a treba vam samo 15 minuta šetnje od starog dijela grada Marmarisa, mjesto odakle je Sulejman Veličanstveni krenuo u osvajanje grčkog Rodosa.

Hotel Poseidon (Foto: Gabriel Iličić)
Hotel Poseidon (Foto: Gabriel Iličić)

Ovaj grad ima nekoliko stotina hotela, a više od 90 posto kapaciteta je popunjeno tokom cijele sezone, što samo od sebe govori o popularnosti Marmarisa. Neke od ponuda pogledajte ovdje.

Ako pak, želite boraviti na mirnijem mjestu, koje nije u samom centru grada tu je nevjerovatni Grand Yazici Club Turban Thermal Hotel, koji se nalazi šest kilometara od Marmarisa. Ovaj hotel distanciran je od velike gužve, okružen je prirodnom hladovinom te je idealan za porodice. Ono što ovu ponudu čini još boljom je to što do troje djece u dobi od 13 godina ima besplatan smještaj.

Grand Yazici Club Turban Hotel (Foto: Gabriel Iličić)
Grand Yazici Club Turban Hotel (Foto: Gabriel Iličić)

Ovo je definitivno jedna od najatraktivnijih ponuda Centrotoursa, odakle su naglasili kako odgovorno stoje iza preporuke da baš ova mjesta odaberete za svoj idealan ljetni odmor, jer se nećete ni najmanje pokajati.

Direktni let iz Sarajeva do Bodruma, s početkom od 13. juna, odvijat će se se dva puta sedmično - svakog utorka i subote, a sigurni smo da će među aranžmanima svako pronaći nešto za sebe. Do prelijepe obale Egejskog mora iz Sarajeva vam treba svega dva sata, a jasno je kako nikada nije trebalo manje da vaš odmor iz snova počne.