Putovanja
6

Preko lagune u Urugvaju proteže se zanimljiv kružni most

Klix.ba
Arhitekt Rafael Viñoly završio je rad na prstenastom mostu koji se proteže preko lagune na južnoj obali Urugvaja.

Most preko lagune Garzon osmislio je upravo ovaj Urugvajac koji živi i radi u New Yorku, a njime su povezani gradovi Rocha i Maldonado.

Betonska struktura podiže se iznad vode na cilindričnim stubovima i dnevno omogućava prelazak blizu 1.000 vozila s jedne na drugu stranu. Ovaj zanimljivi most ima i pješačke dijelove.

S obzirom na to da svojom prstenastom strukturom formira "lagunu unutar lagune", unutar njega je moguće plivati, pecati ili razgledati okolinu.

"Koncept Puente Laguna Garzon bio je da se transformiše tradicionalni kolni prelaz kako bi se smanjila brzina automobila, te pružila prilika da ljudi uživaju u panoramskom pogledu na predivan pejzaž, a da se u isto vrijeme u centru stvori prostor za pješake", kazao je Viñoly.

Najpoznatije djelo ovog arhitekte je londonska zgrada Walkie Talkie koja je naišla na niz kritika jer je reflektujući svjetlost sagorjela pojedine dijelove vozila parkiranih u blizini. Zbog toga je na zgradu naknadno nanesen poseban zaštitni sloj.

Rad na mostu preko lagune trajao je 12 mjeseci, a on je otvoren krajem 2015. godine. Nalazi se blizu popularnih odmarališta Punta del Este i Jose Ignacio.

Viñoly trenutno radi na izuzetno visokom neboderu na Manhattanu koji bi trebao biti završen u ovoj godini, kao i na dva tornja u Chicagu.