Okruženi prirodom
34

Predivne pećine u kojima možete spavati i imati odmor iz snova

Klix.ba
Ukoliko želite imati nezaboravno iskustvo tokom godišnjeg odmora, na listu svakako stavite odsjedanje u "pećinskim hotelima".

Huffington Post izdvojio je nekoliko nevjerovatnih lokacija koje biste trebali posjetiti, ukoliko želite vidjeti nešto drugačije.

1. Anitya Cave House, Kapadokia (Turska) Kuća u pećini nalazi se u srcu Kapadokije i stara je više od 600 godina. Ima ogromnu terasu sa prekrasnim pogledom na Ugrup te je opremljena turskim čajevima, začinima i kafom kako bi iskustvo bilo udobnije i autentično.

2. Lava Cave, Santorini (Grčka)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ova kuća koja je tradcionalna zakrivljena pećina u egejskom otočnom stilu napravljena je 1875. godine. Sadrži udobnu spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju te unutaršnji i vanjski jacuzzi iz kojeg mate prekrasan pogled na okean.

3. Azalea Houses Cave, Oia (Grčka)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ovo je tradicionalna kuća za proizvodnju vina koja je transformisana u luksuzni objekat. Zadržala je autentički arhitektonski stil. Ima dva sprata i veliku terasu s pogledom n selo, vinograde Oiaje i Egejsko more.

4. Loft Cave Sea Views, Guia (Gran Canaria)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ova pećina ima panoramski pogled na more i planine koje je okružuju. Sadrži vrt, terasu i bazen. Ima dvije spavaće sobe, kuhinju i dnevni boravak okruženi zidovima pećine.

5. Casa Santantonio, Santorini (Grčka)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ova kuća je dio redizajnirane vile iz 18. stoljeća koja je sačuvala veći dio tradicionalnog arhitektonskog nasljeđa i stila. Pećina ima dvije spavaće sobe za pet osoba te ima vlastiti ljetnikovac sa jacuzzijem.

6. Unique Beckham Cave Home, Parthenon (Arkansas)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Objekat se prostire na 1,8 hiljada metara kvadratnih prirodne pećine smještene u bloku s pogledom na Arkansas dolinu. Riječ je o prirodnoj pećini koja ima četiri spavaće sobe s velikim kraljevskim krevetima izloženim zidovima pećine, te raskošnim kupatilima. U njoj može boraviti do 16 osoba i idealno je mjesto za porodice.

7. White Dream, Puglia (Italija)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ovo je studijski apartman ukrašen nijansama bijele boje kako bi se odražavala struktura prirodne stijene. Udaljena je 11 kilometara od bijelih pješčanih plaža i prirodnog rezervata Torre Guaceto. Uključuje udoban krevet, malu čajnu kuhinju i blagovaonicu. Idealno je za parove koji traže romantični bijeg.

8. Cave Socorro, Guimar (Tenerife)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pećinski stan smješten je u obalnom gradu na jugu Tenerifa. Posjeduje jedna dupli krevet i dva odvojena kreveta, veliku terasu prilagođenu za večeranje, a udaljena je samo nekoliko minuta od plaže i grada.

9. Ortahisar, Nevşehir (Turska)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Smještena je u Ortahisaru, jednom od najautentičnijih sela u Kapadokiji. Sadrži privatni luksuzni apartman i tri dvokrevetne sobe. Može iznajmiti cijela ili samo po sobi. Posjeduje vanjsku terasu s pogledom na selo i antički dvorac.

10. Cuevo de Luja, Granada (Španija)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pećinska kuća smještena je između Sacromontea i Albalcina, a uređena je moderno. Prostire se na dva sprata na kojima se nalaze dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju i opuštajuću terasu s pogledom na Alhambru.

11. The Rockhouse Retreat, Worcester (Velika Britanija)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ručno je izrađen od pješčanjaka u ruralnom dijelu Worcestershirea. Nalazi se tri sata udaljenosti od Londona, a okružena je šumom. Kao mjesto stanovanja koristi se već 700 godina.

12. Bagnoregio, Viterbo (Italija)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dom iz 14. stoljeća je nadavno renoviran. Ima blagovaonicu, studio i tri spavaće sobe s kupatilima. Stariji dio je napravljen od pećina koje datiraju iz vremena Rimljana. Kuhinja se nalazi u vrtu, a spektakularni bazen i jacuzzi su u pećini.

13. The Whale House, Santa Barbara (California)

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kuća je napravljena 1978. godine kao spoj umjetnosti, prirode, humora i dizajn. eksterijer podsjeća na kita. Visoka je četiri sprata. Na prvi pogled djeluje kao da je iz bajke i stvorena je za uživanje.