Ideja za zimovanje
405

Prag je romantična prijestolnica Evrope ove zime

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Zimska panorama Praga (Foto: Pixabay)
Iako do ovog trenutka nije ubrajana u sami vrh romantičnih turističkih destinacija, češka prijestolnica Prag odlično je mjesto za sve one koji žele ojačati emotivnu vezu sa svojim partnerom. U nastavku vam predstavljamo nekoliko lokacija koje morate posjetiti ako se nađete ove zime u Pragu.

Ljepota samog starog grada dovoljna je da poželite da rezervirate let, posebno da doživite stari svjetski šarm palače Rococo Kinsky, inače bivše rezidencije plemićke porodice Kinsky i sadašnjeg umjetničkog muzeja.

Ako se nađete na centralnom praškom trgu i usmjerite pogled prema nebu, uočit ćete astronomski sat Orloj. Astronomski sat iz 15. stoljeća pokazuje trenutni položaj Sunca i Mjeseca, a i dalje radi bez mane i nakon 600 godina od njegovog postavljanja. To, međutim, može imati veze s drevnom legendom koja navodi da će grad patiti ako sat ostane zanemaren.

Praški zamak je još jedan arhitektonski dragulj glavnog grada Češke Republike, piše Evoke. Ovaj zamak, koji inače predstavlja svojevrsnu mješavinu romanskog i gotskog stila gradnje, ponosno nosi titulu najvećeg dvorskog kompleksa na svijetu.

Tu je i katedrala St. Viyus smještena unutar navedenog zamka, koja je, kako navode domaćini, boravište duhova rimskih imperatora i boemskih kraljeva.

Također, ne biste smjeli napustiti Prag bez posjete Crkvi naše Gospe pod Tynom, za koju se pričalo da je poslužila kao inspiracija za Disneyjev Pepeljugin dvorac.

Nakon što ste obišli sva značajna arhitektonska zdanja u Pragu, možete otići do Karlovog mosta koji nudi savršen pogled na centar grada, a to je također i odlična destiacija za poneku selfie fotografiju.

Ako ste odlučili ove zime zaputiti se s vašim partnerom na neku od većih evropskih destinacija, Prag vam svakako nudi svoju zamamnu ljepotu.