Putovanja
819

Povodom 20 godina mira: Predstavljamo vam Top 20 turističkih destinacija BiH

Piše: Tim Clancy
Konjic (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Konjic (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U znak obilježavanja 20 godina od uspostave mira, prezentirat ćemo vam Top 20 mjesta i stvari koje trebate vidjeti i probati u BiH. Svake sedmice do kraja ove godine Klix.ba, u saradnji s Terra Dinarica, objavljivat će po jednu priču o najljepšim stvarima iz ove zemlje. Uživajte u putovanjima s nama i vaše vikende koristite što je bolje moguće.
Konjic (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Konjic (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Mnogo je stvari koje ovih dana, kao i cijele ove godine, slavimo. Amel Tuka osvojio je bronzu na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu, a naša kadetska košarkaška reprezentacija pobijedila je na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Papa je bio u historijskoj posjeti BiH, a ključna poruka njegove posjete bila je mir. Sarajevo Film Festival još jednom je otvorio svoja vrata svim ljubiteljima sedme umjetnosti, a mnogi tvrde da je ovogodišnje izdanje festivala jedno od najboljih do sada.

Također, prema nezvaničnim informacijama, nakon tri sramne godine, svoja vrata bi konačno mogao otvoriti i Zemaljski muzej. U prvih osam mjeseci ove godine BiH je posjetio rekordan broj turista koji su obilazili bh. gradove, morsku obalu, rijeke, sela... Uprkos političkim turbulencijama, čini se da se oko nas dešava mnogo pozitivnih stvari te da, prvi put nakon 20. godina, stvari idu u pravom smjeru. Nadam se da će se takvi trendovi nastaviti.

Mostar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mostar (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Turizam polako postaje jedna od vodećih grana bh. privrede, a popularnost BiH među stranim turistima znatno je porasla proteklih godina. Tu su već poznati i prepoznati "magneti" koji privlače turiste, kao što su Sarajevo, Mostar, Međugorje i Neum. No, postoji i niz turističkih atrakcija koje su sve popularnije. Tako, recimo, vino, klima, hrana i bogato kulturno-historijsko naslijeđe Trebinja šarmiraju sve veći broj turista.

Konjic, uprkos stalnoj sječi šumskih bogatstava u njegovoj okolici, predstavlja sve veću atrakciju zbog svojih kulturnih i prirodnih ljepota. Bihać, rijeka Una i Nacionalni park Una privlače mnoge turiste koji dolaze kako iz obližnjih tako i iz udaljenih mjesta.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni Nacionalni park Sutjeska koji je mnogima poznat po partizanskim filmovima i poznatoj bici iz Drugog svjetskog rata. Sutjeska postaje "Meka" za sve one koji uživaju u šetnji prirodom i planinarenju jednim od najljepših netaknutih dijelova prirode u cijeloj Evropi.

Vinski podrum u Trebinju (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vinski podrum u Trebinju (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Jasno, svi znamo da su protekle godine bile frustrirajuće za mnoge. Mnogo stvari za bh. građane nije išlo onako kako su oni željeli. Ljudi općenito teže da zaborave loše stvari, ali fizičke i emotivne rane koje nosimo iz rata sve nas pritišću. Godine 1995. pozdravili smo dolazak mira nakon godina rata. I nakon 20 ne toliko savršenih godina i dalje imamo mir.