"Dođi da se diviš“
330

Posjetite Park prirode Blidinje u srcu Hercegovine i nahranite oči, dušu i tijelo

D. J.
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon nekoliko kišnih dana ova jesen nam je odlučila pokloniti još sunca i lijepog vremena, a mi smo ga iskoristili kako bi posjetili jedan od najljepših parkova prirode u našoj zemlji – Blidinje.

Kontaktirali smo ekipu iz Udruge "Visit Blidinje“ koji su rado izdvojili svoje vrijeme da nas upoznaju s ovim prirodnim biserom smještenim na granici pet općina: Posušja, Mostara, Tomislavgrada, Jablanice i Prozora-Rame.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

S obzirom na to da smo odlično uređenom cestom stigli iz smjera Posušja na Blidinje u vrijeme doručka, Ivana iz spomenute udruge nas je najprije odlučila počastiti tradicionalnim hercegovačkim objedom koji za sve goste i turiste priprema Krešimir Ćavar i njegova obitelj, koji su jedni od rijetkih stalnih stanovnika Blidinja.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

S Krešom smo prošetali do krava koje su vrlo pitome i odmah su nam znatiželjno prišle, a njegova supruga Marija je pripremala doručak.

"Nikad ne bih mogao zamisliti da živim negdje drugo. Mi smo tu sebi napravili lijep život i ništa nam ne nedostaje. Sin mi je desna ruka, vrijedan je. Imamo 15 krava, kokoši, uzgajamo svoje povrće, krompir najviše. Pravimo svoj sir, mladi i onaj tradicionalni hercegovački - sir iz 'mišine'. Potražnja je velika, ljudi prepoznaju kvalitet“, priča nam Krešo.

"Dođite jesti dok nije ohladilo“, viknula nam je Krešina supruga Marija, a na stolu smo imali što i vidjeti.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Pole, mladi sir, kajgana zlatne boje, sir iz mjeha, domaći kajmak, belava, sezonsko voće... Bez pretjerivanja, ovaj doručak svakim zalogajem vraćao nas je u prošlost kad se jelo domaće, ukusnije i zdravije.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Srdačnost i susretljivost ove obitelji nešto je što je teško opisati riječima, jednostavno u samo nekoliko minuta steknete utisak da ih poznajete cijeli život. Pozdravili smo se i nastavili naš put do zgrade gdje su smještene prostorije "Visit Blidinja“, a gdje nas je dočekao Tomislav, inače suradnik ove udruge.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Udruga je nastala kao plod suradnje grupe lokalnih entuzijasta jer imamo želji predstaviti ovaj prekrasni kraj gostima iz svih krajeva svijeta. Tu smo da promoviramo, ali i čuvamo i štitimo ovo posebno mjesto u kojem svatko može pronaći nešto za sebe. Šetnje po svježem zraku, planinarenje, organiziran odlazak na Hajdučka vrata, jahanje, streličarstvo, team building, biciklističke i MTB ture samo su dio naše ponude. Usko surađujemo i s planinarskim društvima koja djeluju na ovim prostorima: HPD Prenj 1933, PD Orlova Stina, PD Vilinac iz Jablanice, Stanica planinarskih vodiča Mostar, HPD Pločno, a odličnu suradnju imamo i s GSS-om BiH. Tu smo jedni za druge uvijek“, objasnila nam je Ivana detaljnije o samoj udruzi.

Put nas dalje vodi do upravljanog prirodnog rezervata Masne Luke smještene u podnožju Čvrsnice i jedno je od najljepših mjesta u Parku.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Masna Luka je i najveće europsko stanište endemskog bora munike, a odlikuje se i velikim bogatstvom borove i jelove šume. Ovdje mir i spokoj doslovno možete udahnuti, a poznato je kako je boravak u prirodi najbolji lijek za brige i tjeskobe s kojima se svakodnevnom susrećemo zbog brzog načina života kojim danas nažalost živimo.

Na ovom prostoru nalazi se i crkva sv. Ilije kao i franjevačka galerija s bogatim umjetninama ovoga područja, a toliko zanimljivih podataka smo tu saznali da smo odlučili ovom prostoru posvetiti poseban članak koji ćete uskoro moći pročitati na našem portalu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Potom smo se dovezli do Blidinjskog jezera, najvećeg prirodnog jezera u Bosni i Hercegovini. Obgrljeno Vran planinom i Čvrsnicom, ovaj geomorfološki spomenik prirode izaziva divljenje i omiljeno je mjesto za izletnike i fotografiranje.

Iako je relativno plitko s malom dubinom od jednog metra do maksimalnih četiri metra, posjetitelji se ljeti ovdje kupaju, dok zimi, kad se potpuno zaledi, postaje klizalište.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Mi iz Visit Blidinja, kao i planinarska društva koja sam spomenuo trudimo se održati ovaj prostor čistim jer je zaista nevjerojatno da i danas postoje izletnici koji iza sebe ostavljaju smeće. Zamolio bih ovim putem sve koji dođu ovdje da iza sebe ne ostavljaju ništa, a sa sobom ponesu najljepše uspomene s ovog mjesta kako bi u ovim prizorima uživale i generacije koje dolaze iza nas“, istaknuo je Tomislav.

Obilazak smo nastavili do Ski centar Risovac koji se priprema za zimsku sezonu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Prva skijaška vučnica je nakon zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, donesena i instalirana ovdje. Od toga trenutka Planina je postala skijaško odredište. Nakon proglašenja Parka prirode, prvotna vučnica je izmještena na pogodniju lokaciju, te je uz istu napravljena šira i duža skijaška staza.

Sezona počinje s prvim snijegom koji prekrije staze, a posebno je pogodno za obitelji s malom djecom. Uz skijalište se nalazi i restoran Staza gdje skijaši, turisti i izletnici mogu uživati u tradicionalnim hercegovačkim specijalitetima.

S obzirom na to da smo Blidinje posjetili u jesen, te se mrak počeo spuštati oko 17 sati, naš obilazak završili smo u kultnom restoranu Hajdučke vrleti.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ono po čemu je ovaj objekt najprepoznatljiviji je pura s lučnicom i hercegovački uštipci zbog kojih gosti dolaze na Blidinje iz cijele BiH i Dalmacije kako bi probali okuse stare Hercegovine. Pura, nekad jelo siromašnih, ovdje je pravi specijalitet i zaista je odličnog okusa.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Dok smo večerali, Ivana i Tomislav nam pričaju da se na Blidinju nalaze nekropole stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a. Prostiru se na području općine Jablanica, na putu prema Kedžari.

Stećci su u dobrom stanju, i jedna su od najvažnijih kulturnih znamenitosti u Parku prirode Blidinje.

Također, ovdje je podignut i spomenik Divi Grabovčevoj koja je prema legendi, živjela u 17.vijeku, a posebna je po tome što je unatoč prisili, odbila udati se za turskog Tahir-bega Kopčića, što je svojim životom platila i tako zauvijek postala simbol čistoće i mučeništva.

Naposljetku smo se pozdravili s našim ljubaznim domaćinima i zahvalili na predivnom i zanimljivom obilasku Parka prirode Blidinje.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Posjet ovom prostoru preporučujemo svima koji vole i žele upoznati sve posebnosti naše prelijepe zemlje koja obiluje različitostima zbog kojih bi, zahvaljujući mladim i vrijednim ljudima kao što su ovi iz Udruge Visit Blidinje, zaista mogli postati omiljena turistička destinacija u ovom dijelu Europe.