Dašak orijenta
88

Posjetili smo Istanbul: Crtice iz nekadašnje prijestolnice velikog carstva i grada na dva kontinenta

Nermana Crnčalo
Pogled s trajekta na Fatih (Foto: Klix.ba)
Konstantinopolis, Carigrad, Istanbul imena su koje je grad mijenjao kroz historiju kako je mijenjao vladare, ali sve te promjene oblikovale su ga u ovo što je danas - grad od preko 15 miliona stanovnika te "most" između Evrope i Bliskog istoka.

Osim Istanbula, vjerovatno na svijetu ne postoji grad u kojem možete biti u Evropi, a potom, za samo desetak minuta, u Aziji. Iako je u mnogo čemu jedinstven, ovaj užurbani grad mnoge je očarao, ali ima i onih koje nije osvojio. Međutim, mi spadamo u prvu grupu te vam u nastavku donosimo dašak Istanbula, onako kako smo ga mi osjetili.

Kad smo nogom stupili na tlo grada odmah smo se susreli s mirisima ukusne ulične hrane, mnoštvom užurbanih ljudi, bukom te zvukom trajekata i galebova. Ovaj višestoljetni grad na svakom koraku priča priču jednog vremena - bizantskog, osmanskog i modernog.

Pogled na Galatu
Pogled na Galatu

Po dolasku u Istanbul prva lokacija za obilazak je Sultanahmet, historijski centar grada, koji privlačni mnoge svjetske putnike. Ova istanbulska četvrt skriva neke od najznačajnijih građevina kao što su Aja Sofija, Plava džamija, Topkapi, ali i Cisternu baziliku.

Većina turista svoju posjetu Istanbulu bazira na obilasku popularnih turističkih lokacija, a nezaobilazna je Kapali čaršija. Ova najveća i najpoznatija pijaca na svijetu, obuhvata četiri hiljade radnji. Postoji već šest stoljeća, a godišnje je posjeti više od 15 miliona ljudi. Po izlasku iz Kapali čaršije, prođite niz Ali-pašinu čaršiju te se spustite niz bazare do Misir pijace. Izgubite se u nizovima ulica koje su prepune malih trgovina te se upustite u avanturu cjenkanja i osjetite čari trgovine s Turcima.

Kada se zasitite kupoprodaje na svim svjetskim jezicima, uplovite u svijet začina u Misir pijaci, koja je drugi najveći natkriveni bazar u Istanbulu. Ovdje možete kupiti razne vrste začina, čajeva, ali i tradicionalne turske slastice. Nakon izlaska iz Misir pijace naći ćete se na trgu ispred Yeni džamije, a potom se uputite na plavi most prepun ribara i ribljih restorana.

Galata most je jedan od mnogih zapanjujućih tačaka s koje se možete diviti horizontu Istanbula. Dok stojite na mostu, Bosfor je pod vašim nogama, a veličanstveni grad je svuda oko vas. Opustite se i "uronite" u ambijent grada i to na potpuno jedinstven način. Iako je promatranje zalaska sunca s Galata mosta posebno iskustvo, nećete se pokajati kad god se zadesili na njemu. Promatrajte brodove, ribare, prolaznike i uživajte u melodičnom poziv na molitvu koji se smjenjuje s stoljetnih minareta.

Nakon prelaska mosta naći ćete se na Karakoyu odakle ćete poželjeti otići do kule koja vas je mamila dok ste prelazili preko Bosfora. Do Galata kule možete doći iz više pravaca s Karakoya, na vama je da odlučite kojim putem ćete krenuti. Galata je društveno i kulturno središte grada koje se može pohvaliti nizom spomenika, znamenitosti koje će vaše vrijeme u tom području učiniti izuzetnim.

Kada dođete do Galata kule sigurno ćete poželjeti napraviti nekoliko fotografija uz jednu od najstarijih kula na svijetu. Prepoznatljiva građevina je izgrađena 528. godine. Galata kulu sagradio je bizantski car Anastazije u svrhu svjetionik. Ako želite možete se popeti na kulu, ali za to morate biti spremni izdvojiti vrijeme čekajući na red za ulazak. Karta za ulazak u Galata kulu košta oko 175 lira.

Pokom uskim sokaci popenjite se na centralnu pješačku zonu u Istanbulu - ulicu Istiklal. Po dolasku dočekat će vas nostalgični crveni tramvaj, kojim se, ukoliko to želite, možete i provozati. Njegova posljednja stanica je trg Taksim.

Džamije kao biseri Istanbula

Ako ste u grad na Bosforu došli prvenstveno da posjetite neko od najvećih i najznačajnijih džamija nećete se razočarati. Najznačajnije džamije nalaze se u starom dijelu grada i većinom na evropskoj strani Istanbula.

Na spomen Istanbula mnogima prvo na pamet padne Aja Sofija koja je i centar interesovanja turista. Aja Sofija prvobitno je izgrađena kao crkva po naredbi bizantskog cara Justinijana I. Velikog od 532. do 537. godine i bila je najveća crkva na svijetu.

Unutrašnjost Aja Sofije
Unutrašnjost Aja Sofije

Nakon pada Carigrada, godine 1453., pretvorena je u džamiju. Od 1934. do 2020. služila je kao muzej, a potom u junu 2020., ukidanjem odluke iz 1934., ponovo je postala džamija. Ulaz u Aja Sofiju je besplatan, ali uprkos vansezonskom periodu, na ulazak se, zbog velike gužve, mora čekati po nekoliko sati.

U blizini Aja Sofije nalazi se džamija Sultana Ahmeta poznatija kao Plava džamija. Trenutno se vrši restauracija ove spektakularne džamije sa šest minareta, stoga ona nije u funkciji.

Ne možete posjetiti Istanbul, a ne obići najdragocjeniju građevinu s koje se pruža najljepši pogled na Bosfor. Naravno, riječ je o džamiji Sulejmaniji. Ona je zasigurno najveće djelo osmanske arhitekture, a podignuta je u slavu sultana Sulejmana. Izgrađena je 1557. godine na dominantnom položaju iznad čuvenog Zlatnog roga. Gradnja je povjerena vrhunskom graditelju mimaru Sinanu. Grandiozna džamija s četiri visoke munare i veličanstvenim kubetom imala je i veoma prostran harem. Iz harema ove džamije pruža se veličanstven pogled na Bosfor i moderni dio Istanbula.

Džamija Sulejmanija
Džamija Sulejmanija

Mnogo je značajnih džamija u Istanbulu koje vrijedi posjetiti, a mi ćemo još izdvojiti džamiju Sultana Eyupa. Važi za jednu od omiljenih džamija u islamskom svijetu, naročito za posjetioce iz inostranstva. Smještena na mjestu gdje se gradske zidine sastaju sa Zlatnim rogom, "najsvetija" džamija i turbe Eyup Sultanu su jedna od lokacija koja privlači najveći broj turista. U haremu džamije se nalazi turbe ebu-Ejjuba el-Ensarija, koji je bio zastavnik vojske posljednjeg Božjeg poslanika Muhammeda (a.s) i jedan od njegovih bliskih ashaba.

Druga strana Istanbula

Nakon glavnih turističkih znamenitosti Istanbula, vrijeme je za pustolovinu, drugim riječima rečeno, vrijeme je za upoznavanje duše grada. Osim turističkih atrakcija i starih građevina, ako zaista želite upoznati jedan grad, potrebno je "zaroniti dublje", prošetati ulicama i mahalama, osjetiti život, otkriti mjesta gdje se pije najbolja kafa, jede najbolja riba, kebab, dolma.

Zaputili smo se na Balat, ne toliko poznat dio Istanbul koji je smješten na zapadnoj strani Zlatnog roga. Balat je stara jevrejske četvrt, koja skriva bezbroj šarenih kućica, uskih i strmih uličica, nostalgičnih trgovina i boemskih kafića.

Balat je ranije bio poznata kao Mala Grčka, a danas je pak mjesto za druženje lokalaca. Međutim, zadnjih nekoliko godina, zbog svoje ljepote i tajnovitosti, ali i popularnošću serije "Jama", ovaj dio grad sve češće je na meti i stranih turista.

Raznolikost Balata proizilazi iz mješovitog stanovništva koje je svoje utočište pronašlo baš tu. Ljudi iz različitih kulturnih sredina i različitih vjerskih pripadnosti formirali su mozaik stvarajući fantastične spomenike, arhitektonske cjeline i nove tradicije.

Balat čuva duh starog Istanbula. Ovdje se skriva jedna od najstarijih istanbulskih sinagog izgrađena 1400-ih godina. Također, tu su smještene i Patrijaršija Istočne pravoslavne crkve i neke od najljepših crkava te muzeji kršćanske i islamske umjetnosti - Muzej Chora.

Balat (Foto: Klix.ba)
Balat (Foto: Klix.ba)

Na Balatu, tačnije u ulici Vodina, možete pronaći veliki izbor antikvarnica, pa čak i aukcijsku kuću "Fener Antik Mezat". Ulica je puna malih umjetničkih radionica, trgovina i kafića. Miris svježe pečenog hljeba privući će vas u jednu od najstarijih pekara u Istanbulu. U Tarihi Taş Fırın Evin Unlu Mamulleri spravlja se pecivo po istom receptu iz 1873. godine u originalnoj kamenoj peći. A ako želite uživati ​​u starom turskom stilu jela i pića posjetite Agoru Meyhanesi, 140 godina staro mjesto okupljanja lokalnog stanovništva i putnika.

Doživjeti Istanbul, a pritom ne posjetiti azijski dio grada, jednostavno nije moguće. Stoga u plan obilaska ovog grada ne zaboravite uvrstiti neko od azijskih četvrti Uskudar, Kadikoy, Kuzkuncuk ili pak Camlicu.

Prelazak iz evropskog dijela grada u azijski je veoma lagan i traje svega 15 minuta. Na azijsku stranu možete preći trajektom ili Marmarayem odnosno podvodnom željeznicom ispod Bosfora. Mi smo ovoga puta na azijskoj strani odlučili posjetiti Uskudar i Camlicu. Nakon silaska s trajekta uputili smo se šetnicom uz more koja vodi ka Djevojačkoj kuli. Nažalost, kula na malom ostrvu na Bosforu također je u fazi restauracije te je nismo mogli vidjeti. Ali smo ipak uživali u šetnji i pogledu na evropsku stranu Istanbula.

Istanbul je grad s dobro razvijenom mrežom gradskog prevoza pa ukoliko se odlučite sami kretati ulicama ovog veliko grada preporučujemo vam korištenje gradskog prevoza. Gradskim prevozom, bilo tramvajem, metroom, autobusom, metrobusom, trajektom, ili pak dolmušom, možete vrlo brzo stići s jedne tačke grada na drugu s obzirom da gradski prevoz, osim autobusa i dolmuša, je izdvojen iz saobraćaja te je samim tim "operisan" od poznate istanbulske saobraćajne gužve. Korištenjem gradskog prevoza nećete samo uštedjeti vrijeme, već i novac, a cijena karata su više nego pristupačne. Jedna vožnja košta 7 lira što je nekih 70 feninga, a ako presjedate vožnja će vas iznositi i manje (5 lira). Naravno, uz korištenje Istanbulcarda karte koja se može kupiti na automatima koji se nalaze na gotovo svim stanicama. Korištenje Istanbulcarda je veoma jednostavno, kao i njeno punjenje.

Grad poput Istanbula nemoguće je opisati u jednoj reportaži, a da se kaže sve što se ima o njegovim ulicama, mahalama, građevinama, tradiciji, kulturi i hrani. Hrana je u Istanbulu posebna stvar, stoga ćemo nju ostaviti za neke druge priče. Grad na dva kontinenta po mnogo čemu je jedinstven, a kada ga jednom "okusite" i upoznate uvijek ćete mu se rado vraćati.