Moć prirode
30

Posjetili smo aktivni vulkan na Islandu, pogledajte nevjerovatne prizore

I. S.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Klix.ba posjetio je aktivni vulkan Fagradalsfjall na Islandu, koji se nalazi otprilike 40 kilometara od Reykjavika. Tom prilikom snimili smo zadivljujuće prizore.

Ovaj vulkan se aktivirao 10. jula nakon serije zemljotresa (otprilike 500 dnevno). Ranije je bio zabranjen prilaz vulkanu, ali su vlasti sada to odobrile. Da biste došli do vulkana potrebno je hodati 10 kilometara po teškom terenu. Ipak, turisti iz cijelog svijeta sada dolaze da ga vide te je za kratko vrijeme postao velika atrakcija.

Vulkan je bio miran više od šest hiljada godina i prvi je aktivni vulkan na području Reykjanes UNESCO Global Geoparka u proteklih 800 godina. Erupcija je opisana kao "turistička". Ovo je izraz koji Islanđani obično koriste za manje erupcije kojima se lako može pristupiti.

Naravno, kada dođe do erupcije, prirodna reakcija većine ljudi je da bježe što dalje. Međutim, Islanđani su počeli hrliti prema njoj kako bi uživali su fantastičnim prizorima.

Fagradalsfjall je u naseljenom području, a lokalne vlasti su saopćile da nema opasnosti po ljude. Fotografije koje imate priliku pogledati u galeriji snimljene su oko ponoći.

Ponoćno Sunce (midnight sun) je prirodni fenomen koji se pojavljuje u ljetnim mjesecima na geografskim širinama sjeverno i blizu juga Arktičkog kruga, a južno i blizu sjevera Antarktičkog kruga. Uz odgovarajuće vremenske uvjete, Sunce je vidljivo kontinuirano 24 sata.

Na Islandu postoji oko 130 aktivnih i neaktivnih vulkana. Ispod ostrva postoji oko 30 aktivnih vulkanskih sistema.