Nasilje nad turistima
9

Policija brutalno uhapsila par jer nisu koristili usluge bara na plaži

DP
Zakupci plaža na Balkanskom poluotoku često tjeraju turiste koji bez naručenog pića koriste suncobrane i ležaljke tokom ljetne sezone. Društvene mreže su prepune videosnimaka koje prikazuju neugodne situacije, ali su rijetki incidenti zbog kojih reaguje policija.

Šokantni videosnimak snimljen je na jednoj plaži u Meksiku, a prikazuje hapšenje para koji je uživao na plaži u blizini lokalnog bara. Problem je nastao jer turisti nisu naručili piće ili obrok u baru čiji vlasnici zakupljuju jedan dio plaže. Zakupci su pozvali policiju kako bi rastjerali turiste, a kada se par usprotivio organima reda, uslijedio je fizički sukob i hapšenje.

Policija je reagovala na poziv menadžmenta bara Playa Mamitas koji upravlja dijelom plaže na kojem se odmarao bračni par. Pod zakupom ugostiteljskog objekta nalazi se 300 ležaljki, 100 suncobrana, toaleti i tuševi. Iako su uhapšeni turisti sjedili na pijesku, zaposlenici bara su ih prijavili zbog toga što nisu naručili nijedan proizvod iz njihove ponude.

Pozornici su zaduženi za održavanje javnog reda i mira u meksičkim turističkim centrima. Dane provode patrolirajući plažama i ulicama pored mora. Osim što su zaduženi za održavanje sigurnosti, policajci sprečavaju prodaju robe na crno.

Par nije htio poslušati naređenje i napustiti plažu, pa je došlo do fizičkog sukoba s policajcima. Brzo su savladani, a zatim su im stavljene lisice.

Potresni snimak razbjesnila je korisnike društvenih mreža. Većina tvrdi da je plaža javno dobro, te da svi turisti mogu besplatno uživati na njoj.

Prema meksičkom zakonu, država je vlasnik dijela plaže koji je 20 metara udaljen od mora. Pojedinac ili kompanija mogu zakupiti zemlju u neposrednoj blizini, ali ne smiju zabraniti pristup turistima na zemljištu koje je javno vlasništvo.

Policajci su uputili nekoliko prijetnji bračnom paru koji je potjeran s plaže na brutalan način, a potom opomenuli turiste zbog snimanja incidenta. Dama koja je uhapšena kaže da je tokom policijske intervencije zadobila povrede i krvarenje, piše Unilad.

Mnogo negativnih kritika i ocjena zatrpalo je stranicu TripAdvisor, a korisnici nisu birali riječi kako bi osudili menadžment bara Playa Mamitas.

"Korumpirani bar krši zakon, jer ne dopušta mještanima i turistima koristiti plažu. Svima toplo preporučujem izbjegavati ga", kaže jedan od korisnika.

"Osim što je riječ o jednom od najskupljih klubova u ljetovalištu Playa, njegov ugled je ugrožen zbog hapšenja turista na javnoj plaži koja se nalazi u blizini zakupljenog prostora", napisao je drugi korisnik i dodao da bar postavlja ležaljke i suncobrane do same vode, kako bi spriječili turiste besplatno koristiti javni dio plaže.