Decembarska idila
199

Pogledajte prizore sa Konjuha, suncem okupanog i snijegom ukrašenog

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Iako smo kalendarski još uvijek u jeseni, prvi snježni pokrivači već su stvorili pravu zimsku idilu na bh. planinama. Tako je i na Konjuhu, kojeg je ovih dana zabijelio snijeg, a pravu idiličnu sliku upotpunile su zrake decembarskog sunca.

Brojni planinari, ljubitelji prirode i trail trkači ove subote pohodili su predjelima Konjuha koji je dobio svoj prvi ovosezonski snježni pokrivač.

Poseban decembarski ugođaj upotpunile su i ugodne temperature zraka, ali i sunce koje se probijalo kroz crnogorične šumske predjele, donoseći jedinstvenu notu ovom planinskom predjelu Bosne i Hercegovine.

Konjuh je planina smještena u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, a omeđena je rijekama Seona, Turija, Litva i Oskova na sjeveru, Gosteljom na sjeveroistoku te Krivajom na jugu i zapadu.

Zaljubljenicima i prirodu posebno su privlačni vrhovi Varda, Zidine, Šuplji Javor, Vina Kruška, Suho Drvlje, Zidine, Brezina, Vrh Konjuha, Bijeli Vrh i Zečiji Rat na jugozapadnom grebenu Smolin.

U šumskim predjelima Konjuha od divljači se mogu naći mrki medvjed, srna, divlja svinja, vuk, lisica, vjeverica, tetrijeb, dok su u potocima i rijekama zastupljeni pastrmka i potočni rak.

S ciljem zaštite i očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti Konjuha, Skupština Tuzlanskog kantona 2009. godine usvojila je Zakon o proglašenju dijela područja planine zaštićenim pejzažom "Konjuh". Riječ je o pretežno šumskom području, koje se nalazi na dijelovima općine Banovići, Kladanj i Živinice.