{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte najpoznatija svjetska groblja brodova

27.5.2013. u 18:15
54
14
Pogledajte najpoznatija svjetska groblja brodova
54
Gdje brodovi odlaze kada završe svoje plovidbe? Nekada završe na brodskim otpadima, nekada budu rastavljeni na dijelove i reciklirani, a postoje i mjesta na kojima se brodovi naprosto usidre i prepuste hrđi. Donosimo vam pregled najpoznatijih groblja brodova na svijetu.

Luka Nouadhibou, MauritanijaViše od 300 brodova odmara se na najvećem groblju brodova na svijetu. Praksa ostavljanja brodova na ovom mjestu počela je '80-ih godina prošlog stoljeća, nakon što je ribarska industrija u zemlji nacionalizirana.

Mo'ynoq, UzbekistanNekadašnji lučki grad obiluje zahrđalim brodovima. Brodovi su napušteni '80-ih godina, usljed povlačenja Aralskog mora, koje se danas nalazi 150 kilometara dalje od nekadašnje luke.

Obala kostura, NamibijaOblast je nazvana po kostima kitova i foka, koje leže razbacane po obali, zahvaljujući kitolovcima. Uz kosti, tu su i ostaci hiljada brodova – žrtava hridi i magle.

Groblje brodova Staten, New YorkOdlagalište iskorištenih i rashodovanih brodova grada New Yorka.

Vojno groblje u blizini Landévenneca, FrancuskaGroblje uglavnom ratnih brodova smješteno je na rijeci Aulne, a koristi ga francuska mornarica.

Grytviken, Južna GeorgiaNaselje je 1904. godine osnovao norveški kapetan kao stanicu za kitolovce i njegovu ribarsku kompaniju. Zatvoreno je 1966. godine, a kitolovci u luci su prepušteni hrđi i vremenu.

Brodski otpad Gadani, PakistanTreći najveći brodski otpad na svijetu ima kapacitet od 125 brodova svih veličina, uključujući i supertankere. Još '70-ih i '80-ih godina, kada je industrija brodskih otpada cvjetala, Gadani je bio najveći otpad na svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: