Turistička atrakcija
4

Pogledajte kako izgleda Akarmara, ruski grad duhova sa samo 35 stanovnika

Klix.ba
U ruskom gradu Akarmari nekada je živjelo više od 5.000 stanovnika, dok je regija brojala preko 40.000 ljudi, a sada ih je samo 35. Danas se smatra bizarnom lokacijom koju posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta, a zgrade koje su nekada bile pune porodica danas zjape prazne i napuštene.

Stanovnici su se iz Akarmare razišli radi neisplativosti industrije uglja, pada SSSR-a, te jer su gruzijske snage često opsjedale grad početkom devedesetih, prenosi BBC.

Od velikog broja porodica koje su živjele u Akarmari, danas tu živi samo jedna. Zgrade su napuštene i zarasle u travu, te su se stopile sa šumom. Fasade su odavno otpale i ogolile metalne kosture zgrada. Beton je skoro nestao, a preostalih 35 stanovnika uporno uzima materijale sa zgrada kako bi ih preprodavali ili unaprijedili izgled svoje kuće.

U ljetnom periodu stanovnici često provode turiste kroz grad i pričaju historiju dešavanja. Također organizuju zabave kojima prisustvuju stanovnici i turisti.

Jedno vrijeme je postojala ideja da se Akarmara pretvori u resort koji bi mogao biti "vremenska kapsula" kako bi se povećao turizam i pokazalo kako je grad izgledao u sovjetskim sedamdesetim godinama. Međutim, za ovu ideju je potrebna velika količina novca koju ovaj grad, ali ni Abhazija kao republika koja nije priznata, nema.