Čari blagdana
9

Pogledajte grad na Floridi u kojem se svake godine gradi pješčano drvce od 700 tona

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Novogodišnji i božićni praznici su nešto što mnogi željno iščekuju tokom cijele godine. Praznična atmosfera, okićene ulice većini ljudi su jedini sinonim nadolazeće Nove godine. Na Floridi su organizacije božićnih proslava nešto drugačije u odnosu na druge gradove svijeta.

Na Floridi neki čak svoja dvorišta pretvaraju u remek-djela koja neodoljivo podsjećaju na zimsku bajku i nesvakidašnju čaroliju.

Mještani West Palm Beacha vole svoju lokalnu tradiciju, pa svake godine u ovom periodu grade drvo visoko deset metara koje je u potpunosti od pijeska.

To pješčano drvce od 700 tona privuklo je blizu milion posjetilaca od svog predstavljanja 2012. godine. Na južnoj Floridi sezona odmora započinje isporukom kamiona pijeska iz kamenoloma u Miamiju do obale West Palm Beach i prava je atrakcija.

Svake godine drvo koje se zove Sandi iz godine u godinu ima drugačiju temu, a posjetioci uvijek mogu očekivati ​​projektovane svjetlosne instalacije postavljene na muziku tokom novogodišnje noći. Po odlasku Sandija, njen pijesak reciklira se u različitim projektima po gradu.

Iz Uprave grada poručili su da će se Sandi tokom praznične sezone udružiti s Uredom za održivost kako bi pružio stalnu svijest o naporima da zaštite prirodne resurse za zajednicu West Palm Beacha.

Održavajući ovogodišnju temu surfanja i naglasak na okoliš, pored Sandija prodavat će se polovne daske za kajake, čamci za spašavanje, prsluci za spašavanje i slično. Sandi je na Velikom travnjaku West Palm Beacha okružen SnowieVille, zemljom čuda s božićnom tematikom.

Oni koji ne mogu bez bijelog Božića mogu se uputiti na nedavno revitalizirani Trg ružmarina West Palm Beach, gdje vladaju prave čari blagdana.