Srednjevjekovna utvrda
81

Počitelj iz ptičije perspektive: Magični prizori zalaska sunca iznad gradića na Neretvi

N. O.
Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić
Bosanskohercegovački fotograf Boris Trogrančić zabilježio je nevjerovatne prizore zalaska sunca u Počitelju, a galerija fotografija donosi jedinstveni pogled na ovaj gradić iz ptičije perspektive.

Trogrančić je tokom svog puta kroz Hercegovinu posjetio i Počitelj, a ističe da je morao zastati i zabilježiti nevjerovatne prizore koji su ga tamo dočekali.

Počitelj je historijsko naselje orijentalno-mediteranskog karaktera smješteno u dolini rijeke Neretve. Predstavlja tvrđavu koja potiče iz srednjeg vijeka i prvi put se spominje u povelji za vojvodu Stjepana Vukčića 1444. godine, a kasnije je pomenut 1448. i 1454. godine.

Počiteljska utvrda je izgrađena između 15. i 18. stoljeća, s intervalima kada je gradnja bila obustavljena. Izvorna srednjovjekovna jezgra grada je najstariji ograđeni dio, gdje se mogu identificirati dvije faze izgradnje: stariji, unutarnji grad ili utvrda s kraja 14. stoljeća, s kasnijim dodacima, izmjenama i pojačanjima iz druge polovine 15. stoljeća.

Među interesantnijim građevinama koje se nalaze u Počitelju izdvajaju se Šišman Ibrahim-pašina ili Hadži Alijina džamija, kao i kuća Gavrankapetanovića koja je zapravo kompleks od dvije manje i jedne veće zgrade, a izgrađena je tokom 16. i 17. stoljeća.

Gavran-kapetanova kula kojoj je prijetilo urušavanje i potpuno uništenje, spašena je u zadnji tren. Konačno je pod novim krovom, zaštićena i bez opasnosti za turiste koji je posjećuju.

Počitelj je omiljena destinacija turista i nalazi se pod zaštitom države, a još od 1964. godine ovdje se održava likovna kolonija.