Putovanja
0

Počela gradnja "novog svjetskog čuda"

Klix.ba
U Indiji je počela gradnja budućeg najvišeg kipa svijeta koji će biti dva puta viši od Kipa slobode u New Yorku, a gradit će se od istopljenog metala i alata.

Kip prvog ministra nezavisne Indije, Sardara Patela, visok 182 metra, dobio je nadimak "Iron Man", a nalazit će se na zapadu države Gujarat. Kada jednog dana bude gotov, bit će četiri puta viši od kipa Isusa Krista u Rio de Janeiru.

Kamen temeljac graditeljskog poduhvata postavio je opozicijski lider Narendra Modi, jedan od kandidata za premijera. On je pozvao farmere da doniraju po komad željeza za ovaj Kip jedinstva.

"Želim komad željeza iz vaših sela, ali ne bilo koji, već onaj koji su farmeri koristili pri svom radu", rekao je ranije Modi.

Prikupljanje materijala u blizu 700.000 sela širom zemlje počinje odmah nakon postavljanja kamena temeljca.

Ovaj projekt koštat će ukupno 25 milijardi rupija (300 miliona američkih dolara), a bit će finansiran iz javnih fondova i privatnih donacija, prenosi AFP.

Prikupljeni metal će biti istopljen i korišten za izlijevanje kipa za čiju gradnju je angažovana firma Turner Construction, koja stoji iza gradnje Burj Khalife u Dubaiju.