Ogroman potencijal
15

Poboljšava se turistička ponuda, razvijeni "Bike Friendly" standardi za BiH, Srbiju i Crnu Goru

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Četrdeset milijardi eura godišnje vrijedno je cikloturističko tržište Evropske unije, a zemlje regije nastoje uzeti jedan dio tog kolača. Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar zajedno s partnerima iz Srbije i Crne Gore razvila je tzv. "Bike Friendly" standarde.

Ivica Sivrić iz REDAH-a na današnjoj konferenciji u Mostaru predstavio je projekt "Razvoj standarda za objekte pogodne za bicikliste" u sklopu kojeg je standard nastao.

"Zajedno s Turističkim klasterom Montenegro i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor iz Srbije razvili smo standarde s ciljem da poboljšamo usluge na jednoj posebnoj grupi turista koja je sve značajnija i na našem prostoru. Razvili smo pet grupa standarda s kriterijima i obučili sekretare koji će raditi s turističikm, smještajnim i drugom objektima", kazao je Sivrić.

Predviđeni su standardi za smještaj, za turističke agencije, parkirališta i garaže, ugostiteljske objekte i servisne stanice. Standard predviđa mogućnosti da pravni subjekti ostvare preinake u svom poslovanju kako bi biciklisti ili cikloturisti imali poboljšan nivo usluga. U narednom periodu biti će izgrađena i web platforma.

Nikola Gaon iz Vijeća za regionalnu saradnju smatra da će se razvojem "Bike Friendly" standarda povećati i broj tursita koji borave u ovim zemljama, time i primanja od turizma, kao i da će se povećati broj ljudi zaposlen u ovoj branši.

"Dvadeset i pet posto izvoza u regionu se odnosi na turizam, a u samom turizmu već sada radi šest posto svih uposlenih. Cikloturizam je u porastu, a mi smo sada bili na dva sajma u Belinu i Utrehtu te možemo reći kako je veliko interesovanje za avanturistički turizam", kazao je Nikola Gaon.

Stručni saradnik na projektu Nedeljko Pinezić pojašnjava kako su "Bike Friendly" standardi skup mjera koje reguliraju mnoge usluge u cikloturizmu.

"Imam razvijen standard koji je posebno zanimljiv za Mostar i Stari Grad, a to su garaže za kratkoročno parkiranje. Pratimo potrebe modernih turista - cikloturista i pokušavamo napraviti takvo okruženje u kojem će se oni dobro osjećati. Ovo je prvi put da se uspostavlja jedan ovako kompleksan standard, a na našoj turneji smo vidjeli da je interes poslovnih subjekata veliki", izjavio je Pinezić.

Od danas je aktivan sistem za prijavu zainteresiranih poslovnih subjekata, a projekt je već prezentiran u Nikšiću i na Zlatiboru.