Putovanja
0

Pobijedite strah od letenja

Sarajevo-x.com
Studije su pokazale da se milioni ljudi boje letjeti avionom, uprkos izuzetno malom broju nesretnih slučajeva u odnosu na druge vidove transporta. Istraživali smo na internetu šta preporučuju stručnjaci te vam donosimo nekoliko ideja kako nadvladati strahove i učiniti vožnju avionom što ugodnijom.

Stvari koje vam trebaju:

  • "Žute strane"
  • Slušalice
  • Proizvodi za otklanjanje stresa
  • CD player
  • Opuštajuće snimke
  • Telefon
  • Terapeut

Prvo je potrebno da prihvatite da je malo vjerovatno da će strah od letenja nestati sam od sebe. Na taj način ćete lakše prihvatiti pomoć da tu fobiju prevaziđete.

Ako je strah zaista velik, a letenje avionom neophodan način prevoza, jedna od ideja je da pronađete stručnu pomoć. U ''Žutim stranama" je lako pronaći mnogo dobrih terapeuta, psihologa s kojima možete razgovarati i koji vam mogu pomoći.

Čitajte knjige koje govore o vašem problemu. Veliki je broj autora posvećenih strahu od letenja koji u svojim djelima donose posebne vježbe disanja, metode opuštanja i druge korisne tehnike.

Nabavite snimke sa programima koji vode do savladavanja ove vrste straha. Na taj način možete slušati uputstva o tome šta raditi da se osjećate ugodnije pri samoj pomisli na let ali i tokom leta.

Vjerujte u svoj uspjeh. Čak i najveći strahovi mogu biti pobijeđeni ako vjerujete da to možete i slijedite odgovarajući tretman.

Ako sve prethodno ne donese željene rezultate, onda pitajte svog doktora da vam preporuči lijekove za smirenje u toku vožnje avionom. Ipak, imajte na umu da većina stručnjaka tvrdi kako se ovaj strah može savladati bez uzimanja bilo kakvih lijekova.

I na kraju upozorenje: ne pijte alkohol kako biste se smirili jer time možete izazvati spavanje i dehidriranje. Ovo je posebno važno u slučajevima kada uzimate lijekove za smirenje.