Bh. turizam
0

Planinarski dom Bijambare otvoren cijelu sezonu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iako je u ovoj godini bila planirana njegova prodaja te izgradnja novog objekta na drugoj lokaciji, dom Planinarskog društva "Bijambare" ovu će zimu ostati otvoren za sve ljubitelje planinskih ljepota te svoje stalne goste i planinare, potvrdio je danas Feni predsjednik tog društva Halim Kovačević.

On podsjeća da je već prije nekoliko mjeseci postignut dogovor s Ministarstvom prostornog uređenja KS-a, odnosno Vladom Kantona Sarajevo, da otkupi postojeći dom na Bijambarama te od njega napravi edukativno-informativni punkt s mogućnošću noćenja i dužeg zadržavanja, u skladu s normama zaštićenog područja.

Realizacija tog plana samo je prolongirana zbog recesije i smanjenja sredstava u kantonalnom budžetu, ali ne i poništena. Očekuje se da bi objekt doma mogao biti kupljen u narednoj godini.

Planinarsko društvo "Bijambare" već je na području Podlipnika u podnožju planine Ozren odredilo lokaciju za izgradnju novog doma, nakon čega će se uvrstiti u jedno od rijetkih planinarskih društava koje se može pohvaliti domom u njegovom vlasništvu.

Novi će objekt doma biti udaljen oko šest kilometara od trenutne lokacije.

Kovačević naglašava da je riječ o području iznimne ljepote i nedirnute prirode koje, pored biljnih i životinjskih bogatstava, karakterišu i izvori termalne vode.

Područje Bijambara proteže se na 370 hektara površine, smješteno na Nišićkoj visoravni između planina Ozren i Zvijezda. Nalazi se na 950 metara nadmorske visine i pored brojnih prirodnih bogatstava, može se pohvaliti i sa šest poznatih pećina te jezerima.