{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Piramide sa nadzornim kamerama i senzorima

S
12.8.2008. u 22:33
0
5
Piramide sa nadzornim kamerama i senzorima
0
Piramide sa nadzornim kamerama i senzorima
Foto: AP
Posjeta slavnim egipatskim piramidama u Gizi mnogim turistima predstavlja noćnu moru zbog mnogobrojnih iznajmljivača koji nude truckavi prevoz na leđima kamila i preprodavaca drangulija s likom faraona na svakom koraku.
Kako bi se ovo stanje promijenilo, egipatske vlasti smislile su novi projekat modernizacije područja koje bi nakon njegovog provođenja bilo mnogo privlačnije turistima. U okviru novog plana je i postavljanje nadzornih kamera i ograde sa infracrvenim senzorima oko terena.

"Bilo je kao zoološki vrt," kaže Zahi Hawass, vođa egipatskih arheologa aludirajući na to dostupnost piramida svima koji to požele. "Sad štitimo i turiste i antički spomenik."

Tri piramide u Gizi nadomak Kaira dugo su bile otvorene za sve. Ovo 5.000 godina staro svjetsko čudo sad se može porediti sa renoviranim grčkim Akropolisom, jerusalemskim Zidom i rimskim Koloseumom gdje su uvedene jake mjere zaštite, a kretanje turista se pomno kontroliše.

Kako javlja AP, duga metalna ograda sa detektorima pokreta okružit će prostor oko piramida, a posjetioci će moći ući samo uz elektronske kartice. Kad jednom uđu u područje sa znamenitostima, svaki njihov korak na platou bit će praćen preko 199 kamera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: