{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Piramide sa nadzornim kamerama i senzorima

S
12.8.2008. u 22:33
0
5
Piramide sa nadzornim kamerama i senzorima
0
Piramide sa nadzornim kamerama i senzorima
Foto: AP
Posjeta slavnim egipatskim piramidama u Gizi mnogim turistima predstavlja noćnu moru zbog mnogobrojnih iznajmljivača koji nude truckavi prevoz na leđima kamila i preprodavaca drangulija s likom faraona na svakom koraku.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako bi se ovo stanje promijenilo, egipatske vlasti smislile su novi projekat modernizacije područja koje bi nakon njegovog provođenja bilo mnogo privlačnije turistima. U okviru novog plana je i postavljanje nadzornih kamera i ograde sa infracrvenim senzorima oko terena.

"Bilo je kao zoološki vrt," kaže Zahi Hawass, vođa egipatskih arheologa aludirajući na to dostupnost piramida svima koji to požele. "Sad štitimo i turiste i antički spomenik."

Tri piramide u Gizi nadomak Kaira dugo su bile otvorene za sve. Ovo 5.000 godina staro svjetsko čudo sad se može porediti sa renoviranim grčkim Akropolisom, jerusalemskim Zidom i rimskim Koloseumom gdje su uvedene jake mjere zaštite, a kretanje turista se pomno kontroliše.

Kako javlja AP, duga metalna ograda sa detektorima pokreta okružit će prostor oko piramida, a posjetioci će moći ući samo uz elektronske kartice. Kad jednom uđu u područje sa znamenitostima, svaki njihov korak na platou bit će praćen preko 199 kamera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: