Vječito putovanje
19

Piloti o čaroliji svog posla: Letenje je sloboda

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čarolija letenja fascinirala je svijet prije više od stoljeća, a za pojedinca ona predstavlja neodoljivu strast i potrebu, nešto poput opsesije, piše CNN.

Piloti su obrazložili sve prednosti posla kojim se bave, a među njima su, navode, osjećaj slobode, pogledi sa visine, životni stil, brzina putovanja, zanimljivi saputnici i raznolikost tog posla.

Mélanie Astles, francuski prvak u jednoj od disciplina letenja i prva žena koja je pobijedila na Red Bull Air Races, kazala je da je još od sedme godine zaljubljena u avione.

"Najbolji je osjećaj slobode koji letenje pruža, kada se stopite sa avionom u jedno ostavljajući sve probleme na tlu i gledajući ispod sebe. Stvarno vidite svijet u drugom svjetlu. Često se kaže da je to najbolji ured na svijetu", kaže Astles.

Ken Hoke, uposlenik UPS Airlinesa koji upravlja avionima Boeing 757 i 767, kaže da je ovisnik o avionima od svog prvog leta 1972. godine.

"Svakom pilotu je letenje jedna od najdražih stvari. Podizanje stroja u zraku, bez obzira na to da li je riječ o balonu, helikopteru, ili nečemu drugom, to je jednostavno 'cool'", rekao je Hoke.

Bree Stotts, koja upravlja spasilačkim helikopterima British Columbia Air Ambulance Servicea u Kanadi ističe da je jedna od najboljih stvari kod upravljanja helikopterima raznolikost tog posla.