Pijesak koji turisti ponesu kao uspomenu sa Sardinije vraća se na plaže

Pijesak koji turisti ponesu kao uspomenu sa Sardinije vraća se na plaže
57
A. P.
14.8.2019. u 22:39
33
komentara
57

dijeljenja
Pijesak koji turisti ponesu kao uspomenu sa Sardinije vraća se na plaže Ilustracija: Shutterstock
Lokalne vlasti i stručnjaci za zaštitu životne okoline udružili su snage kako bi na aerodromu Olbia otkrili putnike koji pokušavaju prokrijumčariti pijesak sa plaža Sardinije. Kada ih otkriju, pijesak prikupljen iz kofera vraćaju na obale italijanskog ostrva.
Iz prtljaga putnika konfiskuju pijesak, šljunak i školjke, kako bi onemogućili njihovo švercovanje, a kazne za ovaj prekršaj su od 500 do 3.000 eura.

U posljednjih deset godina zaplijenjeno je oko deset tona pijeska, uglavnom krijumčarenog u flašama od pola litra.

"To pokazuje koliko je odnošenje pijeska sa plaža raširena pojava", rekao je šef rezervata prirode ostvra Tavolaro Augusto Navone.

Predstavnici tog rezervata su zajedno sa šumarima, regionalnim vlastima i upravom aerodroma potpisali sporazum kojim pokušavaju vratiti što veće količine zaplijenjenog pijeska na plaže Sardinije.

Plaža Porto San Paolo (Foto: AFP) Plaža Porto San Paolo (Foto: AFP)


Na plažu Porto San Paolo vraćaju pijesak, a na ostrvo Tavolaro odvoze šljunak i školjke, piše The Local. Dosad je vraćeno šest tona pijeska.

Na aerodromu će biti postavljeni novi znaci upozorenja posjetiocima na više jezika da ne skupljaju i ne odnose pijesak i školjke.

Neki gradovi na Sardiniji predložili su zabranu peškira i velikih torbi kako bi se turistima onemogućilo da odnose pijesak sa krhke obale. Službenici aerodroma godišnje oduzmu oko dvije tone ukradenog pijeska.

"Svako zrnce pijeska je dio našeg nestajanja", rekao je lokalni zvaničnik Gianni Lampis. "Moramo objasniti mladim naraštajima da se protiv takvog ponašanja moramo boriti".
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...