Planinarski pohod
193

Pet žrtava mina iz Bosne i Hercegovine osvojilo najviši vrh Slovenije

E. Sk.
Pet žrtava mina iz Bosne i Hercegovine osvojilo je Triglav, najviši vrh Slovenije. Planinarski pohod, uz nadzor Alpskog saveza Slovenije i Alpskog saveza BiH, realizovan je jučer, dok se danas očekuje njihov silazak niz planinu.

Planinarski uspon na planinu Triglav realizovan je uz podršku ITF Slovenija na inicijativu Željka Volaša, bivšeg deminera, žrtve mine. Cilj planinarskog uspona bio je da se skrene pažnja na problem mina kao i na položaj žrtava mina u BiH.

Čak i kada se interes domaće i međunarodne javnosti smanji ili usmjeri u drugom pravcu, i dalje je potrebna briga i podrška u uspostavljanju i održavanju što aktivnijeg života i reintegracije u društvo. Uspon je bio i prilika da se podsjeti i na zemlje koje su potpisale Ottavsku konvenciju o zabrani proizvodnje i upotrebe mina, kako ne bi zaboravile dogovore i ciljeve koje su postavile i nastavile aktivno slijediti svijet bez mina.

Žrtve mina koji su osvojili najviši vrh Slovenije su Željko Volaš iz Banje Luke, Mirko Zečević iz Brčkog, Dragan Janjić iz Trebinja, Izet Kadrić iz Bihaća te Ivo Marković iz Brčkog.

U Bosni i Hercegovini se od početka rata dogodilo 8.358 minskih nesreća u kojima je poginulo 14 posto djece i 7 posto žena. Više od 75 posto žena su samohrane majke zbog visoke stope smrtnosti muškaraca tokom minskog incidenta.

Nakon rata bilo je 1.758 minskih nesreća u kojima je život izgubilo 615 osoba. Tokom humanitarnog razminiranja u BiH su se desile 123 radne nesreće u kojima su poginula 74 pirotehničara. U 2018. godini u BiH su prijavljene tri minske nesreće u kojima je jedna osoba poginula, a tri osobe su povrijeđene.

Nedostaju programi podrške i zakonski okviri za podršku žrtvama mina na nacionalnom nivou, tako da je teško integrirati preživjele žrtve mina u različite državne pomoći za osobe s invaliditetom. Istovremeno, nedostaje informacija o preživjelima od mina, koji često žive na margini društva i siromaštva.