Putovanja
0

Peking se razmeće novim građevinama

Sarajevo-x.com
Glavni grad Kine, poznat po veličanstvenoj arhitekturi, palatama i hramovima starim stoljećima, sad dobija novi izgled koji graniči sa naučnom fantastikom.

Futuristički dizajn je ono što će dočekati fanove Olimpijskih igara, a to uključuje olimpijski stadion koji izgleda kao ogromno ptičje gnijezdo, crne poslovne zgrade koje se naginju jedna prema drugoj pod uglom od deset stepeni i mnoštvo drugih zanimljivosti.

"Ovo je najnovije mjesto na Zemlji kad je u pitanju arhitektura," kaže Rory McGowan, direktor britanske firme koja radi na nekoliko projekata u Pekingu. Arhitekti i dizajneri hrle ovamo sa svih strana da vide šta se to gradi.

U Kini su zadnjih godina građevine inspirisane komunizmom počele biti zamjenjivane novim, modernim zdanjima, visokim i luksuznim, koja dobijaju imena kao što je "Fortune Plaza", "Soho" ili "Park Avenue".

Kako se bliži Olimpijada, izgradnja je tako intenzivirana da inovativne zgrade niču gotovo preko noći.

Stadion "Ptičje gnijezdo" dizajnirala je švicarska firma "Herzog & de Meuron" poznata po pretvaranju bivše londonske elektrane u muzej Tate Modern Art. Pekinški Olimpijski stadion ima 91.000 sjedišta i upravo na njemu će se desiti ceremonija otvaranja i zatvaranja Igara.

Ali, kako piše AP, ne sviđa se svima ovo naprasno mijenjanje izgleda grada.

"Mnoge ulice se ne mogu prepoznati, a njihovi kreatori ne poznaju dovoljno kinesku kulturu," žali se Zhang Song, profesor na univerzitetu u Šangaju. "Fokusirani su na avangardno i postmoderno, a ovakve stvari su dobre za neko kraće vrijeme. Ali kako vrijeme prolazi pitam se hoće li to potrajati kao što potraje klasični dizajn."